یکی از پرکاربردترین فعالیتهای حسابداری در شغل های مختلف تهیه اظهارنامه مالیاتی می باشد که در این مقاله ما می خواهیم به شما کمک کنیم که همه چیز را در این مورد بدانید.
اظهارنامه مالیاتی چیست؟
همانطور که می دانید یکی از مهمترین درآمدهای دولت به طور سالانه دریافت مالیات از افراد مختلف می باشد که در این بین مالیات سهمی است که به موجب اصل تعاون ملی به هر یک از افراد ساکن شهر تعلق می گیرد و افراد موظف به پرداخت آن هستند. حال لازم است بدانید که اظهارنامه مالیاتی کارنامه مالی است یک سال کاری شرکت و موسسات و اشخاص حقیقی که برای محاسبه دقیق مالیات به سازمان امور مالیاتی تحویل داده میشود.
این اظهارنامه باید هر سال توسط شرکتها (حقوقی) و یا اشخاص حقیقی تنظیم شده باشد و به سازمان امور مالی تحویل داده گردد تا این سازمان به محاسبه آن بپردازد. با این وجود در می یابیم که اظهارنامه مالیاتی دارای اهمیت بالایی است و در واقع تکمیل این فرم از حساسیت خاصی برخوردار است که قبل از اقدام به این امر باید مواردی را مورد توجه قرار دهید که با مطالعه این مطلب می توانید اطلاعات خود را در این مورد بیشتر کنید.
حتما بخوانید: نحوه محاسبه مالیات کسب و کار های اینترنتی
نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی به چه صورت است؟
با توجه به حساسیت تنظیم اظهارنامه مالیاتی و همچنین با وجود اینکه هر ساله افراد باید اقدام به تهیه و تنظیم این فرم کنند لازم است که در مورد چگونگی تنظیم آن اطلاعاتی به دست آورید.
برای این امر لازم است بدانید که سازمان امّور مالیاتی کشور در حال حاضر اقدام به ارائه سایت اینترنتی کرده است که با مراجعه به این سایت افراد میتوانند به شیوه الکترونیکی و بدون مراجعه حضوری این اظهارنامه را تکمیل کنند و اقدام به ارسال آن نمایند. توجه داشته باشید که استفاده از این سایت برای تمامی افراد حقیقی و حقوقی امکان پذیر است.
فرایند تکمیل اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی
با توجه به آنچه بیان شد می فهمیم که امروزه برای تکمیل اظهارنامه مالیاتی راه بسیار آسان و نوین ارائه شده است که برای این لازم است بدانید که برای مودیان حقیقی تسلیم اظهارنامه الکترونیکی فقط در صورت تکمیل ثبت نام الکترونیکی امکان پذیر می باشد که در این بین برای واحدهای مشارکتی تنها تکمیل یک اظهارنامه کافی است و نیاز به ارائه اظهارنامه انفرادی برای تمامی شرکا نیست.
مودیان حقوقی نیز می توانند فقط با استفاده از نام کاربری و کلمه عبور و کد رهگیری پیش ثبت نام کنند. بنابراین لازم است مودیان حقوقی برای تکمیل ثبت نام این مرحله را از طریق سامانه اینترنتی عملیات مالیاتی انجام دهند. حال لازم است که برای تکمیل این اظهارنامه به صورت الکترونیکی ابتدا پیش ثبت نام شماره اقتصادی را انجام دهید و کد رهگیری خود را دریافت کنید، سپس اطلاعات پیش ثبت نام را تایید کنید و پاکت نامه حاوی اطلاعات کاربری را دریافت نمایید؛ پس از این شماره اقتصادی خود را ثبت کنید و اطلاعات ثبت نام خود را تایید نمایید. در مرحله پنجم لازم است که اظهارنامه را دریافت کنید و پس از تکمیل آن را ارسال نمایید و کد رهگیری را دریافت کنید و در مرحله آخر به صورت اینترنتی اقدام به دریافت و پرداخت قبوض پرداختی مالیات نمایید.
راهنمای کامل تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی را اینجا بخوانید.
چه کسانی موظف به تهیه اظهارنامه مالیاتی هستند؟
با توجه به قانون مالیات تمامی اشخاصی که به صورت حقیقی یا حقوقی به فعالیت مشغول هستند موظف به پرداخت مالیات و تنظیم اظهارنامه مالیاتی می باشند. همچنین اشخاصی که به صورت حقیقی یا حقوقی در ایران اقامت دارند و داخل یا خارج از کشور دارای فعالیت هستند نیز باید این اظهار نامه را تنظیم کنند. از طرفی تمامی اشخاصی که خارج از ایران اقامت دارند ولی درآمد و فعالیت آنها از طریق ایران می باشد باید اقدام لازم را انجام دهند.
دسته دیگری که موظف به تنظیم اظهارنامه مالیاتی می باشند افرادی هستند که غیر ایرانی هستند و در ایران از راه های مختلف موفق به کسب درآمد می شوند. در این بین افرادی که ملزم به تنظیم و تسلیم اظهارنامه نیستند شامل شهرداری، سازمانهایی که دولت بودجه آنها را مشخص می کند مثل شرکتهای تعاونی، دانش آموزی، کشاورزی، کارگری، صیادی و عشایری و موسسات و وزارتخانه های دولتی می شوند.
انواع اظهارنامه مالیاتی
اظهارنامه مالیاتی برابر قانون مالیات های مستقیم ایران و قانون مالیات بر ارزش افزوده دارای انواع مختلفی است که به شرح زیر می باشد:
- مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی: تمامی اشخاص حقوقی موظف هستند که اظهارنامه حساب های سود و زیان خود را به اداره امور مالیاتی تسلیم کنند و مالیات متعلقه را پرداخت کنند.
- اقلام متوفی: وارث افرادی که فوت کردهاند وظیفه دارند ظرف یکسال از تاریخ فوت متوفی اظهارنامه ای تنظیم کنند که حاوی تمامی اقلام ماترک متوفی است و آن را به سازمان امور مالیاتی تسلیم کنند.
- معافیت از مالیات سالانه: این نوع توسط اشخاص حقیقی تنظیم می شود که برای اعلام فقدان درآمد می باشد.
- مالیات بر درآمد املاک: تمامی افراد مکلف هستند که نسبت به معاملاتی که روی املاک خود انجام میدهند اظهارنامه تنظیم کنند و به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند.
- مالیات بر درآمد مشاغل
- مالیات برآوردی
- صورت دارایی و بدهی شخص حقوقی
- مالیاتی آخرین دوره عملیات شخص حقوقی
- مالیات اصلاحی
- حاوی مشخصات مالی مورد وقف، نذر وصیت و حبس
مدارک مورد نیاز برای اظهارنامه مالیاتی چیست؟
برای پر کردن اظهارنامه مالیاتی نیاز به مدارکی می باشد که این مدارک شامل مدارک شرکت، اجاره نامه، اطلاعات حسابهای سال قبل، اطلاعات ملک اجاره مورد استفاده مودی، شماره کارت بازرگانی، مبلغ مالیات های پرداخت شده، شماره ثبت دفاتر قانونی و کد رهگیری برای اشخاص حقیقی و حقوقی، مانده سود و زیان دوره قبل و گردش حساب قراردادها، درآمدهای پیمانکاری و بهای تمام شده پروژهها برای شرکت های پیمانکاری، بهای تمام شده کالای ساخته شده و فروش رفته برای شرکت های تولیدی، گردش حساب مواد اولیه و کالای ساخته شده و کالای بازرگانی، مبلغ درآمد و فروش داخلی و خارجی، صورت سود و زیان کلیه اشخاص مکلف به تسلیم اظهارنامه صورت ترازنامه اشخاص حقیقی و حقوقی و مدارک شناسایی افراد که دارای حق امضا هستند می باشد.
عواقب عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی چیست؟
به طور حتم عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی دارای جرایمی است که اگر افراد آن را در موعد مقرر ارسال نکنند طبق قانون و ماده، ۱۹۲، جریمه عدم ارائه اظهارنامه اشخاص حقیقی و شرکتها ۳۰ درصد نسبت به مالیات متعلقه و غیر قابل بخشش است. یعنی ۳۰ درصد از مبلغی که به عنوان مالیات به مالیات دهنده تعلق گرفته است به عنوان جریمه به این مالیات اضافه می شود که به هیچ عنوان قابل بخشش نیست. همچنین محرومیت از بعضی مزایای مالیاتی از دیگر عواقب عدم تسلیم اظهارنامه می باشد.
مزایای ارسال اظهارنامه مالیاتی
وجود جرائمی که برای افراد در صورت عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی در نظر گرفته می شود موجب شده تا بسیاری از افراد در موعد مقرر آن ارسال کنند. همچنین توجه داشته باشید که علی رغم این جرایم اگر افراد در زمان تعیین شده اظهارنامه را ارائه دهند مزایای زیادی شامل حال آنها خواهد شد. از جمله اینکه طبق ماده ۱۸۹ شرکتهایی که 3 سال پشت سر هم اظهارنامه مالیاتی ارسال کنند و مورد قبول اداره امور مالیاتی واقع شود و نسبت به آن اعتراضی نداشته باشند، مشمول استفاده از ۵ درصد جایزه خوش حسابی خواهند بود که می توانند از این هدیه در پرداخت مالیات های سال های بعد استفاده کنند.
رسیدگی به اظهارنامه مالیاتی
سوالی که ممکن است در این مورد برای افراد پیش بیاید این است که مهلت زمان رسیدگی ماموران مالیاتی به فرم های مالیاتی چقدر می باشد؟ توجه داشته باشید در صورتی که اشخاص حقیقی و حقوقی در موعد مقرر اظهارنامه خود را به واحد مالیاتی تسلیم کرده باشند، واحد مالیاتی مکلف است ظرف مدت یکسال از تاریخ انقضای مهلت تسلیم، اظهارنامه مالیاتی متعلق را تعیین کنند و برگه تشخیص را ظرف همین مدت صادر کند و تا حداکثر 3 ماه بعد از انقضای یک سال این برگ را به اشخاص ابلاغ نماید.
توجه داشته باشید که اگر برگه تشخیص در مهلت مقرر صادر نشود و یا در مدت تعیین شده به مودی ابلاغ نگردد اظهارنامه مالیاتی قطعی و همان سود یا زیان ابراز شده، ملاک عمل خواهد بود. همچنین لازم است بدانید که اگر اشخاص حقوقی در موعد مقرر اظهارنامه سود و زیان خود را تسلیم نکنند مهلت رسیدگی و صدور برگ تشخیص مالیات برای ماموران ۵ سال می باشد و صدور برگ تشخیص نیز در مهلت تعیین شده باید حداکثر ظرف 3 ماه از تاریخ انقضای 5 سال ابلاغ شود.
اصلاح اظهارنامه مالیاتی بعد از ارسال به چه صورت است؟
علاوه بر آنچه بیان شد ممکن است افراد بپرسند که آیا پس از ارسال اظهارنامه مالیاتی امکان اصلاح آن وجود دارد؟ توجه داشته باشید که طبق تبصره ماده ۲۲۶ قانون مدنی به مودیان مالیات اجازه داده میشود تا در صورتی که اظهارنامه مالیاتی خود را تسلیم کردند اما از نظر محاسبه و درج اطلاعات اشتباهی رخ داده است ظرف مدت یک ماه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم، نسبت به رفع اشتباه اقدام کنند و سپس مجددا اصلاح شده را به مامور مربوطه تحویل دهند.
فینتو
فینتو یک سیستم آنلاین برای محاسبه حقوق و دستمزد می باشد.با این سیستم شما به سادگی قادر خواهید بود تا حقوق و دستمزد کارکنان خود را با صرف کمترین زمان و پرداخت کمترین تعرفه ها،محاسبه کنید و فیش حقوقی چاپ کنید. همچنین در سیستم حقوق و دستمزد فینتو می توانید دیسکت بیمه، مالیات و بانک را به سادگی در یافت کنید.منتظر چی هستید! ثبت نام کنید و لذت ببرید.