از گذشته تا کنون تغییرات زیادی در محیط کاری به وجود آمده و عوامل بسیاری باعث تغییر و تحول در مفهوم کار و محیط کاری شده است.در این مقاله قصد داریم تا با نگاهی به سازمان، فناوری اطلاعات و منابع انسانی، به این موضوع بپردازیم که نقش فناوری اطلاعات در مدیریت منابع انسانی چیست و آنرا تا کجا رسانده و متحول کرده است.با این پست همراه باشید.
سازمان چیست؟
سازمان گروهی از افراد هستند که برای رسیدن به یک هدف مشترک با هم کار می کنند، طبق یک سیستم یا نظام مشخص عمل می کنند و با حدود و مرزهایی که دارند خود را از سایر سازمان ها جدا می سازند.
سازمان الکترونیک:
برای آنکه بدانیم سازمان الکترونیک چیست لازم است ابتدا با دو مفهوم زیر آشنا شویم
-
تجارت الکترونیک:
همانطور که می دانید امروزه افراد زیادی به صورت اینترنتی اقدام به خرید می کنند، شرکت های بسیاری به طراحی شبکه می پردازند تا از این طریق، محصول(خدمت) خود را بفروشند، به انجام تعاملات تجاری و تبادل پول بپردازند و در نهایت تقاضای خرید از سوی مشتریان را بالا ببرند.مواردی که گفتیم همه کاربرد های تجارت الکترونیک می باشند.این مفهوم همچنان در حال تغییر و پیشرفت است.شرکت های بنامی چون آمازون و پتس مارت محصول انقلاب اینترنتی هستند.مشتریان آنها هیچوقت به طور فیزیکی در مراکز خرید این شرکت ها قدم نزده اند!
-
کسب و کار الکترونیک:
می توان گفت تجارت الکترونیک بخشی از کسب و کار الکترونیک است. این مفهوم استراتژی هایی را تدوین می کند که هدف آن استقرار موسسه اینترنت محور است که فعالیت های آن به صورت الکترونیک انجام می شود.کسب و کار الکترونیک، شامل ایجاد بازار ها و مشتریان جدید است و موضوع اصلی آن بهره برداری از رایانه ها،شبکه ها و نرم افزار های کاربردی است.میلیونها موسسه وجود دارند که از طریق اینترنت حتی یک محصول را نیز به فروش نرسانده اند اما اینترنت نقش ویژه ای در بهبود روابط درون و برون سازمانی و عملیات کاری سنتی آنها دارد.نمونه ی بارز این شرکت ها جنرال موتورز است که از اینترنت تنها در جهت بهبود فروش استفاده می کند.
شرکت هایی نیز هستند که بخش کوچکی از محصولات(خدمات) خود را به صورت اینترنتی عرضه می کنند.
و اما سازمان الکترونیک چیست؟
این اصطلاح بیان می کند که دنیای اینترنت فقط مخصوص موسسات تجاری نیست. موسسات غیر انتفاعی و دولت نیز به سوی الکترونیکی شدن پیش رفته اند.حال بیایید ببینیم سازمان الکترونیک چه ویژگی هایی دارد.
ویژگی های سازمان الکترونیک:
-
تمایل به تجربه گرایی:
هیچ طرح استراتژیک یا مدل کسب و کار الکترونیکی پذیرفته شده وجود ندارد که با پیروی از آن به موفقیت برسیم.طرحی که باعث موفقیت ما در یک ماه می شود لزوما برای ماه بعد کار نخواهد کرد.بنابراین می گوییم سازمان الکترونیک می خواهد تجربه کند.
-
امتیاز متعلق به پیشگامان است:
اقتصاد تجارت الکترونیک کوچک است و کوچکترین سهم از بازار می تواند مزیت های بلند مدتی به همراه داشته باشد.پس هر سازمانی که زودتر سهمی از بازار بدست آورد امتیاز از آن او خواهد بود.
-
موفقیت چندان با دوام نیست:
آنچه در یک زمان موفقیت محسوب می شود با گذشت زمان ارزش خود را از دست می دهد.رقابت، باعث شده است سازمان ها مجبور شوند تا در کمترین زمان، تصمیمات سریع بگیرند و محصولات و خدمات جدید ارائه کنند.یافتن راه درست، نفوذ سریع به بازار و پاسخگویی به موقع به اقدامات رقابتی یک اصل است.
-
قیمت ها همواره تحت چالش هستند:
شرکت های اینترنت محور این فرصت را در اختیار دارند تا محصولات و خدمات خود را با هزینه بسیار پایینتری نسبت به شرکت های سنتی ارائه دهند.همچنین مشتریان می توانند بین کالاهایی که به صورت اینترنتی عرضه می شوند مقایسه کنند و سپس بهترین مورد را انتخاب نمایند.این مزیت اینترنت، باعث شده است که سود سرشاری که فروشنده در نظام سنتی می توانست بدست بیاورد را منتفی کند.همچنین خرده فروشان نیز باید قیمت های رقابتی ارائه دهند تا بتوانند در بازار دوام بیاورند.به عبارتی می توان گفت با ورود اینترنت به دنیای کسب و کارها قیمت ها رقابتی است و مقدار سود را بازار مشخص می کند نه شخص فروشنده.
-
محل استقرار اهمیتی ندارد:
همانطور که می دانید امروزه مسئله مکان یکی از بی اهمیت ترین موضوعات در موفقیت یا شکست کسب و کارهاست.هر شرکتی می تواند بهترین کارکنان را استخدام کند بدون اینکه آن شخص مجبور به ترک زادگاهش باشد.در گذشته هر سازمان، کارکنان همان محل سکونت را استخدام می کرد و دایره مشتریان نیز از همان مکان تجاوز نمی کرد اما به لطف اینترنت هر سازمان می تواند کالاهای(خدمات) خود را تقریبا بدون محدودیت مکانی ارائه کند.
-
یکپارچگی اطلاعات همه چیز است:
اینترنت موجب شده است تا روش های سنتی گردش اطلاعات در سازمان ها دگرگون شود.سیستم های اطلاعاتی یکپارچه، رفتار سلسله مراتب سازمانی سنتی را تغییر داده و امکان پی گیری امور را از طریق کارکنان و مدیران فراهم کرده است.همچنین باعث شده تا تصمیم گیری و ارتباط سازمان با عناصر محیطی و مشتریان دموکراتیک شود یعنی همه افراد سازمان بتوانند با هم در زمینه ارتباط با محیط و مشتری، پیشنهاد بدهند، انتقاد کنند و به طور کلی مشارکت نمایند.
فناوری اطلاعات:
فناوری اطلاعات به معنای عام آن به عنوان مجموعه ای از سیستم ها و ابزار ها جهت گردآوری،سازماندهی، ذخیره و نشر اطلاعات (اعم از صوت، تصویر، متن یا عدد) می باشد.
از نظر سیستم های اطلاعاتی، فناوری اطلاعات عبارت است ازمجموعه منابع فنی، سخت افزاری و نرم افزاری،ارتباطی و اطلاعاتی، انسانی، مدیریتی و سیستمی که برای تولید، پردازش، توزیع و بکارگیری اطلاعات استفاده می شود.
تاریخچه پیدایش مدیریت منابع انسانی:
عواملی که به پیدایش اداره امور کارکنان به صورت یک واحد مستقل و تعریف تخصصی وظایف انجامید به شکل زیر می باشند:
به مرور و با گسترش ماشین آلات و جایگزین شدن آنها به جای انسان ها، افراد زیادی در یک مکان محدود مشغول به کار شدند. در نتیجه جهت تنظیم زمان کاری، روابط کارگر و کارفرما، محاسبه حقوق، انتظارات کارفرمایان و کارگران از همدیگر، تشکیل ائتلاف ها و اتحادیه ها، اداره امور کارکنان رشد کرد و توسعه یافت.
در نهایت پس از طی مراحلی که ذکر شد، مدیریت منابع انسانی به صورت امروزی مطرح شد.
نقش فناوری اطلاعات در عملکردهای مدیریت منابع انسانی:
قبل از آنکه نقش فناوری اطلاعات بر وظایف مدیریت منابع انسانی را شرح دهیم باید مشخص سازیم که این وظایف یا عملکردها چیستند.در زیر مهمترین عملکردهای مدیریت منابع انسانی را می بینید.
عملکرد های مدیریت منابع انسانی:
با به کار گیری فناوری اطلاعات در هر یک از عملکردها، زمینه های لازم جهت شناسایی، انتخاب، استخدام، آموزش و به کارگیری موثر منابع انسانی ایجاد شده و در نهایت باعث ارتقاء عملکرد منابع انسانی می شود.
بعضی از نتایج کاربرد فناوری اطلاعات در عملکردهای مدیریت منابع انسانی به شرح زیر می باشد.
یک راه حل هوشمندانه برای مدیریت منابع انسانی
با نرم افزار حضور و غیاب آنلاین فینتو بدون نیاز به هیچ گونه دستگاه و سخت افزاری میتوانید به راحتی تردد و حضور و غیاب پرسنل خود را کنترل کنید. با استفاده از این سیستم برای شرکت یا کسب و کار خود از وضعیت حضور و غیاب کارکنان در لحظه و هر کجا مطلع شوید و به کسب و کار خود نظم ببخشید.
مطالبی که روی وب سایتتون درر مورد منابع انسانی هست یه مشکل کوچیک داره
اون هم اینکه کمتر شرکتی توی ایران اجراشون میکنه
هنوز خیلی عقبیم
ممنون بابت مطالب به روز و زیباتون