اظهارنامه مالیاتی
در هر کشوری برای پیشرفت اقتصادی قوانین مختلفی وضع می شود که یکی از مهمترین آنها اظهارنامه مالیاتی است. درآمد افراد در هر جامعه میزان مالیات پرداختی را تعیین می کند و با توجه به این مالیات ها حقوق دولت پرداخت می شود. با توجه به این موضوع می توان به اهمیت این قانون در هر کشوری پی برد. افرادی که متقاضی دریافت اظهارنامه مالیاتی هستند می بایست فرمی را با این نام از سازمان مالیاتی کشور دریافت کنند و به تکمیل فرم مربوطه با استفاده از اطلاعات صحیح بپردازند.
نکته مهم در این فرم وجود کد 16 رقمی است که برای هر فرد متقاضی منحصر به فرد است. نکته مهم در رابطه با این اظهارنامه این است که می بایست تمامی افراد چه حقوقی و حقیقی با توجه به درآمد خود به دریافت اظهارنامه مربوطه بپردازند و آن را تکمیل کنند و به سازمان مالیاتی کشور ارائه دهند. محاسبه مالیات به 2 روش علی الراس و خود اظهاری انجام می شود که در بخش های بعدی به آنها بیشتر خواهیم پرداخت.
اظهارنامه مالیاتی به صورت علی الراس
همان طور که در بخش قبلی نیز عنوان کردیم اظهار نامه مالیاتی به 2 روش قابل محاسبه و پرداخت است که یکی از مهمترین آنها پرداخت مالیات به صورت علی الراس می باشد. یکی از مهمترین موضوعاتی که در پرداخت مالیات قابل اهمیت است ارائه اطلاعات درست و صحیح در رابطه با میزان مالیات می باشد.
زمانی که به هر دلیل چه به صورت عمد و چه به صورت سهو اظهارنامه به درستی تکمیل نشده باشد و تشخیص نادرستی اطلاعات از سوی سازمان مالیاتی تعیین شده باشد این اظهارنامه از سوی ممیزی رد خواهد شد. محاسبه مالیات در این شرایط به صورت کاملا خود جوش انجام خواهد شد. به این نوع محاسبه مالیات علی الراس گفته می شود.
اظهارنامه مالیاتی به صورت خود اظهاری
در بخش قبلی به پرداخت مالیات به صورت علی الراس اشاره کردیم در این بخش به پرداخت آن به صورت خود اظهاری خواهیم پرداخت. همان طور که در بخش ابتدایی نیز عنوان کردیم تمامی اشخاص حقوقی و حقیقی می بایست به تکمیل اظهارنامه مالیاتی اقدام کنند. در پرداخت مالیات به صورت خود اظهاری تمامی افراد حقوقی و حقیقی می بایست مالیات تعیین شده خود را بدون کارشناسان و افراد ممیزی اعلام کنند.
حتما بخوانید : آشنایی با تمامی نکات لازم در مورد اظهارنامه مالیاتی
عدم وجود شک و شبهه در این نوع اظهارنامه از مهمترین ویژگی هایی است که می بایست تمامی افراد به آن توجه نمایند. صحت مالیات اعلام شده از سوی کارشناسان پس از بررسیهای لازم و مدارک ارسالی مشخص خواهد شد و میزان مالیات و نحوه پرداخت اعلام می گردد. در مواقعی که اظهار نامه مالیاتی در طی 3 سال مورد تایید سازمان مالیاتی بدون هیچگونه نارضایتی از سوی افراد حقیقی و حقوقی قرار گیرد پاداشی با نام جایزه خوش حسابی برای آنها در نظر گرفته خواهد شد.
افراد واجد شرایط جهت تنظیم اظهارنامه مالیاتی
برای تنظیم و تسهیل اظهار نامه مالیاتی برخی افراد واجد الشرایط قرار می گیرند که در این بخش به معرفی آنها خواهیم پرداخت. افراد در حال فعالیت که جزو اشخاص حقیقی و حقوقی می باشند از اصلی ترین افرادی محسوب می شوند که می بایست به تنظیم این اظهارنامه بپردازند.
اشخاصی که در خارج و داخل کشور مشغول فعالیت های اقتصادی هستند در صورتی که ساکن کشور می باشند. افرادی که به درآمدزایی در داخل کشور می پردازند ولی ساکن خارج از کشور می باشند. در کنار تمامی افراد ایرانی که در داخل و خارج مشغول به فعالیت هستند افراد غیر ایرانی نیز که مشغول به فعالیت و درآمد زایی در ایران هستند نیز مشمول این اظهارنامه قرار می گیرند.
افراد غیر واجد شرایط جهت تنظیم اظهارنامه مالیاتی
پرداخت مالیات و تکمیل اظهارنامه مالیاتی برای بسیاری از افراد حقوقی و حقیقی یک امر لازم و ضروری است. در مقابل این افراد اشخاصی نیز هستند که ملزم به تکمیل اظهارنامه مالیاتی نیستند که در این بخش به آنها خواهیم پرداخت. وزارت خانه و موسسات دولتی یکی از آنها محسوب می شوند.
شهرداری ها نیز ملزم به ارائه اظهارنامه و پرداخت مالیات نخواهند بود. برخی از سازمان هایی که تعیین بودجه آنها توسط دولت انجام می گیرد، شرکت های کارگری، شرکت های کشاورزی در کنار شرکت های صیادی و عشایری نیز ملزم به ارائه اظهارنامه مالیاتی نیستند. شرکت های دانش آموزی، تعاونی و کارمندی نیز در این دسته بندی قرار می گیرند و ملزم به ارائه این اظهارنامه نخواهند بود.
زمان ارائه اظهارنامه مالیاتی
یکی از سوالاتی که در ذهن بسیاری از افراد خطور می کند زمان ارائه اظهارنامه مالیاتی جهت پرداخت آن است که در این بخش به آن بیشتر خواهیم پرداخت. زمان ارائه اظهارنامه بر اساس سال مالیاتی تعیین می شود و افراد می بایست بر اساس آن به ارائه اظهارنامه خود اقدام کنند. سال مالیاتی از اول فروردین ماه تا اواخر اسفند را پوشش می دهد. افرادی که ملزم به ارائه اظهارنامه هستند می بایست با تمامی مدارک تعیین شده تا 4 ماه پس از سال مالیاتی جهت ارائه اظهارنامه و مدارک خود اقدام کنند و جهت پرداخت مالیات تعیین شده اعلام آمادگی نمایند.
مدارک لازم جهت ارائه اظهارنامه مالیاتی
جهت ارائه و ارسال اظهارنامه مالیاتی افراد حقیقی و حقوقی می بایست به تکمیل مدارک مربوطه اقدام کنند که یکی از مهمترین آنها مدارک سازمان و شرکت می باشد. اجاره نامه از مدارک بعدی شناخته می شود. اشخاصی که از حق امضاء برخوردار هستند نیز می بایست مدارک شناسایی خود را ارائه دهند. تمامی اشخاص می بایست صورت سود و زیان و همچنین ترازنامه خود را ارائه دهند. می بایست افراد در حال فعالیت مبالغ فروش داخلی و خارجی و درآمد خود را عنوان کنند.
مدارک تمامی کالاها از جمله ساخته شده و بازرگانی که دارای گردش حساب مواد اولیه هستند نیز جزو این مدارک شناخته می شوند. شرکت های در حال فعالیت می بایست برای تمامی کالاهای ساخته و فروش رفته شده خود صورت بهایی را تنظیم و ارائه دهند. شرکت های پیمانکاری می بایست فرمی با عنوان صورت درآمد و قراردادها را ارائه دهند. باقی مانده سود و زیان دوره های قبل، کد رهگیری و شماره ثبت دفاتر قانونی نیز از دیگر مدارک محسوب می شوند. مبالغ مالیات هایی که در گذشته پرداخت شده و همچنین اطلاعات ملک اجاری و یا تجاری و اطلاعات حساب های سال های پیش نیز جزو مدارک اظهارنامه مالیاتی می باشند.