در چه شرایطی به کارمندان حق ماموریت تعلق می گیرد؟

در چه شرایطی به کارمندان حق ماموریت تعلق می گیرد؟

شغل بسیاری از کارمندان به گونه‎ای است که برای انجام ماموریت به شهرها یا کشورهای دیگر سفر می‎کنند؛ اما ممکن است بسیاری از آن‎ها به طور کامل از جزئیات حق ماموریتی که باید توسط کارفرما به آن‎ها پرداخت شود اطلاع نداشته باشند. در این مقاله از فینتو به توضیح صفر تا صد حق ماموریت و همچنین نکاتی که لازم است در مورد آن بدانید، به همراه آخرین تغییرات قانون کار درباره این موضوع می‎پردازیم.

حق ماموریت چیست؟

خوب است که ابتدا نگاهی به توضیح ماموریت داشته باشیم. مطابق با تعریف قانون کار، ماموریت کاری هنگامی است که کارمند برای انجام امور مربوط به کار 50 کیلومتر (یا بیشتر) از محل کار اصلی خود دور شود یا مجبور باشد که حداقل یک شب در محل ماموریت توقف داشته باشد.

طبق ماده 46 قانون کار، هنگامی که کارمند به ماموریت می‌رود، کارفرما موظف به پرداخت مبلغ اضافه‎ای تحت عنوان حق ماموریت یا فوق العاده ماموریت به او است. جالب توجه است این مبلغ  نباید کمتر از میزان دستمزد ثابت یا مزد مبنای روزانه کارمند باشد؛ یعنی در صورتی که به طور مثال یک کارمند روزانه 100 هزار تومان دستمزد دریافت می‎کند، هنگامی که به ماموریت اعزام می‌شود حق ماموریت او نباید کمتر از 100 هزار تومان باشد. همچنین قانون کار، کارفرما را موظف می‌داند که هزینه رفت و آمد کارمند را به طور کامل پرداخت کند یا وسیله رفت و آمد را برای او فراهم سازد.

بیشتر بخوانید: موارد مشمول بیمه و مالیات

نکته‎ای که خوب است بدانید این است که هنگام ماموریت، دریافت جداگانه تمام مزایای کار از جمله مستمری حادثه یا شب کاری و اضافه کاری برای کارمند محفوظ است. یعنی در صورتی که کارمند هنگام ماموریت بیشتر از ساعت کاری کار کند یا روز تعطیل (مثل جمعه) نیز مشغول به انجام ماموریت باشد، علاوه بر حق ماموریت، مبلغ اضافه کاری یا فوق العاده جمعه کاری نیز باید برای او محاسبه و پرداخت شود.

فرمول محاسبه حق ماموریت

در قانون کار سقف یا حداکثر میزان حق ماموریت به طور صریح مشخص نشده است و این موضوع به توافق میان کارمند و کارفرما بستگی دارد. اما حداقل میزان قانونی حق ماموریت را می‌توانید با فرمول زیر محاسبه کنید:

تعداد روز‌های ماموریت *حقوق یا مزد ثابت ماهانه/30

آیا لازم است که موضوع ماموریت در قرارداد کارمند ثبت شده باشد؟

بله. چنانچه موقعیت شغلی به گونه‎ای باشد که نیاز به انجام ماموریت باشد، لازم است که هنگام ثبت قرارداد این موضوع به اطلاع کارمند برسد و در قرارداد او ثبت شود یا در زمان بعدی و هنگام توافق بین کارمند و کارفرما این موضوع به قرارداد او اضافه شود. در صورتی که انجام ماموریت در قرارداد کارمند مطرح نشده باشد و به توافق طرفین نرسیده باشد، کارمند ملزم به انجام ماموریت نیست و می‌تواند انجام آن را قبول نکند.

در چه شرایطی به کارمندان حق ماموریت تعلق می گیرد؟

هزینه‎‎‎‎ی اقامت و خورد خوراک بر عهده کارمند است یا کارفرما؟

همانطور که در بالا اشاره کردیم، هزینه رفت و آمد به طور کامل بر عهده کارفرما است (تهیه یا پرداخت هزینه بلیت، در اختیار گذاشتن ماشین یا راننده، پرداخت کرایه اتوبوس یا ماشین). اما قانون کار کارفرما را مستلزم به پرداخت هزینه اقامتگاه و خورد و خوراک نکرده است و تامین این هزینه‎ها بستگی به توافق میان کارمند و کارفرما دارد. بسیاری از سازمان‎ها هنگام ماموریت، محل اقامت کارمند را در شهر یا کشور مقصد فراهم می‌کنند، بعضی سازمان‎ها هزینه صبحانه، ناهار و شام را نیز به کارمند پرداخت می‎کنند و بعضی دیگر پرداخت تنها یک وعده مثل صبحانه را بر عهده می‌گیرند. بنابراین در مورد پرداخت هزینه اقامت و خورد و خوراک لازم است که کارمند و کارفرما باهم به توافق برسند.

حداکثر زمان ماموریت چقدر است؟

قانون، سقف یا حداکثر مدت زمانی را برای انجام ماموریت تعیین نکرده است و این موضوع بستگی به توافق میان کارمند و کارفرما دارد. در صورتی که کارمند محدودیت زمانی دارد، لازم است که به کارفرما اطلاع دهد که حداکثر تا چه مدت زمانی قادر به انجام ماموریت است.

اگر یک کارمند در یک روز به دو ماموریت رفته باشد، حق ماموریت او چگونه محاسبه میشود؟

مطابق با قانون، حق ماموریت برای هر روز فقط یک بار پرداخت می‎شود و اگر کارمندی در یک روز دو ماموریت در دو محل مختلف انجام داده باشد، تنها یک حق ماموریت او محاسبه شده و به او پرداخت می‎شود.

آیا اگر کارمندی هنگام انجام ماموریت دچار حادثه شود، شامل بیمه می‌شود؟

بله. همانطور که پیش از این اشاره کردیم، مزایای کار هنگام انجام ماموریت دقیقا مشابه با انجام کار در محل کار اصلی است و موضوع بیمه نیز از این قاعده مستثنی نیست. هنگامی که فردی به ماموریت اعزام می‎شود باید مدارک مربوط به ماموریت رفتن او، در محل کار وجود داشته باشد. در صورتی که فرد دچار حادثه شد یک نسخه از حکم ماموریت او برای سازمان تامین اجتماعی ارسال ‎شود تا خدمات درمانی و مستمری برای وی انجام و پرداخت شود.

بیشتر بخوانید: پرداخت دیه حوادث کار بر عهده کیست؟

از آنجائیکه که معمولا انجام ماموریت دارای شرایط و مزایای خوبی است، از زمان‎های دور کارمندان تمایل به انجام ماموریت داشتند و مبلغ و مزایا نیز در فیش حقوقی آن‎ها درج می‎شد. اما ماده 46 قانون کار به ماموریت و پرداخت حق ماموریت، صورت رسمی بخشید. در این مقاله تلاش کردیم تا تمام توضیحات و نکاتی که لازم است درمورد حق ماموریت بدانید برایتان توضیح دهیم. در صورتی که همچنان سوالی دارید می‌توانید در قسمت نظرات برای ما بنویسید تا همکاران ما در فینتو شما را راهنمایی کنند.

بهترین نرم افزار حسابداری آنلاین

مجموعه نرم افزار مالی و منابع انسانی فینتو یک سیستم تحت وب و آنلاین است که شامل خدماتی از جمله سیستم حضور و غیاب، حقوق و دستمزد، تنخواه گردان و حسابداری آنلاین می‌شود. آنلاین بودن خدمات فینتو باعث می شود تا کاربران علاوه بر امکان دسترسی آسان از هر مکان و در هر زمان، هزینه های کمتری نسبت به سیستم های قدیمی بپردازند.

با نرم‌افزار حسابداری آنلاین فینتو، شما به راحتی می‌توانید با نرم‌افزارهای پیچیده خداحافظی کنید و مدیریت تمام نیازهای کسب و کار خود را با یک راه حل حسابداری ساده انجام دهید. فینتو به عنوان نرم‌افزار مبتنی بر ابر، مزایای بیشماری دارد که برای آگاهی بیشتر می توانید به صفحه زیر مراجعه کنید.

نرم افزار حسابداری فینتو

اشتراک گذاری:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا