ترک کار یکی از پر حاشیه ترین موارد بین کارفرما و پرسنل است که بی اطلاعی دو طرف در مورد قوانین آن میتواند عواقب جبران ناپذیری برای آن ها داشته باشد. در این آموزش از فینتو قرار است باهم به صفر تا صد هر آنچه که لازم است درباره ترک کار، قوانین و عواقب آن بدانید بپردازیم پس مثل همیشه تا انتها همراه فینتو باشید.
قانون ترک کار 1403
ترک کار زمانی میفتد که کارگر بدون توافق و جلب رضایت کارفرما و پیش از پایان قرارداد اقدام به قطع همکاری میکند. دستورالعمل شماره 17 روابط کار، ترک کار را اینگونه تعریف میکند : “ترک کار عبارت است از فسخ یک جانبه قرارداد کار از طرف کارگر بدون مجوز قانونی برای محقق شدن ترک کار”. مهم است بدانید که مسئولیت اثبات ترک کار برعهده کارفرما است.
آیا به ترک کار سنوات تعلق میگیرد؟
تا سال 96 به افرادی که ترک کار کرده بودند حق سنوات تعلق نمیگرفت اما این رای توسط دیوان عدالت اداری در سال 96 باطل شد. بنابراین تمامی افرادی که ترک کار کرده اند فارغ از نوع قرارداد (دائم یا موقت) متناسب با کارکردشان مستحق دریافت حق سنوات هستند. برای اطلاع از نحوه محاسبه پایه سنوات پیشنهاد میکنیم آموزش زیر را بخوانید:
بیشنر بخوانید: حق سنوات چیست؟ حق سنوات 1403 و تفاوت آن با پایه سنوات
آیا به کسی که ترک کار کرده حقوق تعلق میگیرد
اگر شخصی ترک کار کرده باشد همچنان مستحق دریافت حقوق و مزایای قانونی خود تا آخرین روزی است که در محل کار حضور داشته است.
بیمه بیکاری به ترک کار تعلق میگیرد؟
افرادی که با میل خود کار را ترک کرده باشند (ترک کار، استعفا) مشمول دریافت بیمه بیکاری نخواهند بود. بیمه بیکاری به افرادی تعلق میگیرد که بدون خواست خود از کار بیکار میشوند.
جریمه ترک کار
اگر کارفرما بتواند ترک کار پرسنل را اثبات کند میتواند بابت روزهایی که او بدون اطلاع کار را ترک کرده است درخواست جبران خسارت داشته باشد. محاسبه میزان جریمه و خسارت وارده بر حسب نوع شغل و مدت زمان ترک کار بر عهده اداره کار است.
تفاوت غیبت و ترک کار
ترک کار با هدف و نیت قطع همکاری اتفاق میفتد اما غیبت به دلایل مختلفی مانند بیماری و.. است. همانطور که در دستورالعمل شماره 17 روابط کار گفته شده است وظیفه اینکه عدم حضور کارگر به علت غیبت بوده است یا با قصد ترک کار بر عهده کارفرما است. وگرنه تعداد روزهای عدم حضور در کارگاه به تنهایی نشان دهنده غیبت یا ترک کار نیست. ممکن است کسی به علت بیماری 20 روز توانایی حضور در محل کار را نداشته باشد و عدم حضور او غیبت باشد. در مقابل ممکن است از عدم حضور شخصی در شرکت یک هفته گذشته باشد اما هدف او ترک کار باشد.
مراحل قانونی ترک کار
اگر قصد ترک کار دارید پیشنهاد میکنیم که مطابق با قوانین کار آن را انجام دهید تا دچار دردسرهای بعدی نشوید. مطابق با قانون کار اگر کارگر قصد داشته باشد که پیش از پایان موعد قرارداد کار خود را ترک کند، لازم است شرایط زیر را رعایت کند:
1- دو تا چهار هفته زودتر استعفا خود را به صورت کتبی به کارفرما ارائه دهد
2- استعفا مکتوب مطابق با قوانین آن سازمان باشد
به یاد داشته باشید که تا 15 روز پس از ارائه استعفا از لحاظ قانونی فرصت دارید که استعفا خود را پس بگیرید و به کار خود ادامه دهید.
برگشت به کار بعد از ترک کار
توجه داشته باشید که مطابق با ماده 48 قانون کار در صورتی که کارفرما با استعفا کارگر موافقت کند، کارگر دیگر در استخدام آن شرکت نیست و تمام قراردادهای میان کارفرما و کارگر پس از موافقت با استعفا کارگر از درجه اعتبار ساقط میشود.
با استفاده از نرم افزار حقوق و دستمزد آنلاین فینتو میتوانید حقوق و مزایای هر پرسنل را ثبت و فیش حقوقی تهیه کنید. از دیگر قابلیت های فینتو امکان چاپ و مشاهده فیش حقوقی، تعریف انواع عوامل دلخواه، اضافات و کسورات و تعریف انواع وام و مساعده است. فینتو همچنین قابلیت اتصال به نرم افزار حضور و غیاب را دارد که باعث ایجاد یک سیستم یک پارچه برای گزارش گیری از میزان کارکرد پرسنل و محاسبه خودکار حقوق و مزایای آن ها را برای شما فراهم میکنید. برای استفاده از 30 روز مهلت استفاده رایگان از تمامی امکانات نرم افزار حقوق و دستمرد آنلاین فینتو بر روی لینک زیر کلیک کنید: