سود عملیاتی و سود غیرعملیاتی از مهم ترین پارامترهای دنیای حسابداری هستند. که اطلاعات مهمی از وضعیت مالی یک کسب و کار را به ما ارائه میدهند. امروز باهم به صفر تا صد هرآنچه لازم است درباره سود عملیاتی بدانید میپردازیم.
سود عملیاتی چیست؟
سود عملیاتی یا oprating profit به سود حاصل از عملیات های اصلی شرکت پس از کسر هزینه های عملیاتی و استهلاک، طی یک دوره معین گفته میشود. در واقع میتوان گفت سود عملیاتی به تفاوت حاصل از درآمد عملیاتی و هزینه عملیاتی گفته میشود و نشان دهنده میزان توانایی سود دهی کسب و کاراست. از آن جایی که در محاسبه سود عملیاتی مبلغ سود شرکت قبل از پرداخت بهره و مالیات محاسبه میشود، گاهی اوقات شرکت هایی که بدهی مالی و مالیاتی داشته باشند به جای گزارش سود خالص (سود شرکت پس از کسر بدهی و بهره مالیات)، از سود عملیاتی در گزارش های خود استفاده میکنند.
منظور از درآمد عملیاتی، درآمد کل شرکت پیش از کسر بهره و مالیات و پس از کسر تمامی هزینه های عملیاتی و هزینه های سربار و .. است.
فرمول محاسبه سود عملیاتی
برای محاسبه سود عملیاتی از فرمول زیر استفاده میکنیم:
نکته مهم: اگر شرکتی درآمد غیر عملیاتی نداشته باشد، سود عملیاتی آن برابر است با سود قبل از کسر بهره مالیات
سود عملیاتی شامل چه مواردی است؟
برای محاسبه سود عملیاتی لازم است که تمامی هزینه های واحد تجاری در نظر گرفته بشود. این هزینه ها شامل موارد زیر است:
- هزینه بهای تمام شده
- هزینه های عمومی و اداری
- هزینه های فروش و توزیع
- هزینه های حقوق و دستمزد
- هزینه های مربوط به استهلاک
- سایر هزینه های واحد تجاری
مواردی که در محاسبه سود عملیاتی لحاظ نمیشود
برخی موارد نیز در محاسبه هزینه ها در سود عملیاتی لحاظ نمیشود. این موارد شامل:
- درآمد یا هزینه بهره
- مالیات
- درآمدهای حاصل از سرمایه گذاری
- سود و زیان حاصل از واگذاری دارایی ها
حاشیه سود عملیاتی چیست؟
حاشیه سود عملیاتی روشی دقیق برای محاسبه سود حاصل از عملیات تجاری شرکت است. در واقع حاشیه سود عملیاتی به ما نشان میدهد که یک کسب و کار چقدر در مدیریت هزینه ها بوده است. اگر قصد دارید که از حاشیه سود عملیاتی برای مقایسه دو شرکت استفاده کنید، باید توجه کنید که از حاشیه سود عملیاتی تنها برای مقایسه وضعیت دو شرکت در یک صنعت یا زمینه کاری یکسان میتوان استفاده کرد چرا که مدل های درآمدی و هزینه در مشاغل مختلف با یکدیگر متفاوت است. در ادامه فرمول محاسبه حاشیه سود عملیاتی را باهم یاد میگیریم. به دلیل اینکه حاشیه سود عملیاتی شامل تمام هزینه ها (هزینه های فروش و هزینه های عملیاتی) است ، از حاشیه سود ناویژه کوچک تر است.
فرمول حاشیه سود عملیاتی
حاشیه سود عملیاتی از تقسیم سود عملیاتی بر فروش، قبل از کسر مالیات به دست می آید. در ادامه فرمول محاسبه آن را باهم میبینیم.
سود غیرعملیاتی چیست؟
سود غیر عملیاتی به سود حاصل از کلیه فعالیت های غیر مستقیم شرکت گفته میشود که منشا آن ها فعالیت اقتصادی اصلی شرکت نیست. به عنوان مثال سود حاصل از واگذاری (اجاره یا فروش) املاک شرکت، سود سهام، دریافت بهره های سرمایه گذاری، سود سپرده بانکی و مواردی از این دست باشد. از سود غیر عملیاتی به عنوان شاخصی برای ارزیابی عملکرد شرکت استفاده میشود. افزایش سود غیرعملیاتی میتواند نشان دهنده مواردی همچون فروش دارایی های غیر ضروری شرکت، افزایش سود شرکت از راه هایی به غیر از تجارت اصلی شرکت باشد. کاهش سود غیر عملیاتی نیز نشان دهنده مواردی مثل عدم سودآوری شرکت از راه های فرعی، تغییرات قوانین اقتصادی و مالی باشد.
بیشتر بخوانید: دانلود استانداردهای حسابداری – مجموعه کامل 43 استاندارد
فرمول محاسبه سود غیر عملیاتی
برای محاسبه سود غیر عملیاتی از فرمول زیر استفاده میکنیم.
محاسبه سود غیرعملیاتی عموما کار دشواری نیست. به عنوان مثال اگر شما یک واحد تجاری برای کسب و کار خود به مبلغ 5 میلیارد تومان خریده باشید و آن را 7 میلیارد تومان بفروشید، این 2 میلیارد تومان تفاوت، سود غیر عملیاتی شما است.
تفاوت سود عملیاتی و غیر عملیاتی چیست
در جدول زیر به طور کامل و خلاصه تفاوت سود عملیاتی و غیر عملیاتی را برای شما آماده کرده ایم
تفاوت سود عملیاتی و سود غیر عملیاتی | |
سود عملیاتی | سود غیر عملیاتی |
نشان دهنده درآمدهای حاصل از فعالیت های اصلی | نشان دهنده درآمدهای حاصل از فعالیت های فرعی |
نشان دهنده وضعیت بهره وری شرکت در طول دوره های بلند مدت | نشان دهنده افزایش سود یا بهره وری شرکت در یک دوره کوتاه مدت یا بازه زمانی مشخص (مثلا به دلیل فروش یک دارایی ثابت یا دریافت سود سهام) |
قابل اطمینان به عنوان یک شاخص برای بررسی روند سودآوری شرکت در آینده | غیر قابل اطمینان برای بررسی روند سودآوری در آینده (زیرا تحت تاثیر عوامل موقت و ناپایدار است) |
با استفاده از نرم افزار حسابداری آنلاین فینتو میتوانید در هر کجا و با هر دستگاهی (لپ تاپ، تلفن همراه، کامپیوتر، تبلت) به تمام امور مالی و حسابداری خود رسیدگی کنید و انواع گزارش های متنوع را تهیه کنید. فینتو 30 روز مهلت استفاده رایگان از تمامی امکانات نرم افزار حسابداری را برای شما پیش بینی کرده است و شما میتوانید همین حالا با کلیک بر روی تصویر زیر رسیدگی به تمام امور مالی و حسابداری خود را با فینتو رایگان آغاز کنید: