اظهارنامه برآوردی چیست؟ قوانین و نحوه اعتراض

اظهارنامه برآوردی

اظهارنامه برآوردی از جمله موارد مالیاتی است که مودیان کمتر با ماهیت آن آشنا هستند و به درستی از قوانین آن اطلاع ندارند. امروز قرار است به صفر تا صد هرآنچه لازم است درباره اظهارنامه برآوردی بدانید بپردازیم پس مثل همیشه تا انتها همراه فینتو باشید.

 

 

اظهارنامه برآوردی چیست؟

اظهارنامه برآوردی نوعی از اظهارنامه مالیاتی است که توسط سازمان امور مالیاتی برای مودی صادر میگردد. ماده 97 قانون مالیات مستقیم به صراحت این اجازه را به سازمان امور مالیاتی داده است که در مواردی که مودی به هر دلیلی اظهارنامه مالیاتی خود را در موعد مقرر ارسال نکند، سازمان امور مالیاتی بر اساس اطلاعات مالی و اقتصادی و سوابق بانکی او، اظهارنامه مالیاتی به نام اظهارنامه برآوردی برای او ایجاد کند و از طریق آن مالیات شخص را تعیین نماید

 

 

شرایط ارسال اظهارنامه برآوردی

همانطور که در بالا اشاره کردیم اگر به هر دلیلی مودی اظهارنامه مالیاتی خود را ارسال نکرده باشد یا اطلاعات اشتباهی در اظهارنامه ثبت کرده باشد، سازمان امور مالیاتی مجاز به صدور اظهارنامه برآوردی است. این دلایل برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است که در ادامه به توضیح کامل هر دو میپردازیم.

 

 

مبنای محاسبه اظهارنامه برآوردی

اما سازمان امور مالیاتی اظهارنامه برآوردی را طبق چه اطلاعاتی تدوین و تعیین میکند؟ این اظهارنامه بر اساس موارد زیر استخراج و تعیین میگرد:

  • اظهارنامه های مالیاتی سال های گذشته.
  • تراکنش های بانکی و اطلاعات دستگاه پوز مودی طی دوره مالیاتی.
  • فروش های ثبت شده در سامانه مودیان و یا خریدهای ثبت شده مودی توسط شریک های تجاری یا فروشندگان دیگر.
  • دفاتر قانونی.
  • مراجعه حضوری ممیز به محل کسب مودی و بررسی دقیق تر اسناد و مدارک در محل فعالیت و برآورد تجهیزات و دارایی ها و موجودی انبار مودی.
  • گزارش اشخاص ثالث مانند شرکای تجاری، پیمانکارانی که با او همکاری داشته اند.

 

 

اظهارنامه برآوردی برای اشخاص حقیقی

اشخاص حقیقی در دو حالت مشمول صدور این اظهارنامه خواهند بود:

  •       عدم ارسال اظهارنامه مالیات در موعد مقرر (ماده 97)
  •       اشتباه در درج اطلاعات و عدم مطابقت اطلاعات ثبت شده با مقررات فصل سوم آیین نامه اجرایی ماده 95.

 

نکته : آیین نامه اجرایی ماده 95 به توضیح کامل نحوه رسیدگی مالیاتی و نحوه ارائه مدارک و مستندات مالی برای ارائه به سازمان امور مالیاتی پرداخته است. این آیین نامه را میتوانید از اینجا دانلود کنید: دانلود آیین نامه اجرایی ماده 95

 

اظهارنامه برآوردی اشخاص حقوقی

اشخاص حقوقی (مانند شرکت ها) در صورتی که در موعد مقرر و هنگام ارسال اظهارنامه مالیاتی در سامانه سازمان امور مالیاتی موارد زیر را انجام داده باشند، مشمول صدور این نوع از اظهارنامه خواهند بود:

  •       درج اشتباه یا غیرواقعی صورت سود زیان
  •       درج اشتباه یا غیرواقعی ترازنامه
  •       درج اشتباه یا غیر واقعی صورت درآمد و هزینه
  •       درج اشتباه یا غیر واقعی خلاصه درآمد و هزینه

 

ماده 97 قانون مالیاتهای مستقیم: “…..درصورتی که مودی از ارائه اظهارنامه مالیاتی در مهلت قانونی و مطابق با مقررات خودداری کند، سازمان امور مالیاتی کشور نسبت به تهیه اظهارنامه مالیاتی برآوردی براساس فعالیت و اطلاعات اقتصادی کسب شده مودیان از طرح جامع مالیاتی و مطالبه مالیات متعلق به موجب برگ تشخیص مالیات اقدام می‌کند….

 

 

اعتراض به اظهارنامه برآوردی

خوب است بدانید که اظهارنامه برآوردی مانند اظهارنامه مالیاتی عادی قابل اعتراض است. مودیانی که برای آن ها اظهارنامه برآوردی صادر شده است، 30 روز مهلت دارند که به آن اعتراض کنند. پیش تر درباره نحوه اعتراض به اظهارنامه مالیاتی و صفر تا صد نکات مهم آن پرداخته ایم که پیشنهاد میکنم مقاله زیر را مطالعه کنید:

 

بیشتر بخوانید: اعتراض به برگ تشخیص مالیات – آموزش صفر تا صد

 

نحوه ارسال اظهارنامه برآوردی

اظهارنامه برآوردی توسط سازمان امور مالیاتی تهیه میشود. بنابراین این نوع از اظهارنامه توسط مودیان قابل ارسال نیست. این اظهارنامه پس از صادر شدن توسط سازمان، درکارپوشه مودیان به نشانی  https://my.tax.gov.ir/  مشاهده است .

 

 

جریمه اظهارنامه برآوردی

گفتیم که این اظهارنامه در شرایطی که شخص اظهارنامه مالیات را در موعد مقرر ارسال نکرده باشد ایجاد میشود. بنابراین مودی همچنان مشمول جریمه های عدم ارسال اظهارنامه در موعد مقرر و یا جریمه های کتمان درآمد و فرار مالیاتی (در صورت اثبات) خواهد بود.

 

 

چگونه مشمول اظهارنامه مالیاتی برآوردی نشویم ؟

اظهارنامه برآوردی در اغلب موارد مودی را مشمول مالیات سنگینی میکند. روند اعتراض به این اظهارنامه نیز معمولا کم دردسر نیست. بنابراین بهترین راهکار برای جلوگیری از آن، ارسال به موقع اظهارنامه مالیاتی و وارد نمودن صحیح اطلاعات است.  

 

 

پرداخت مالیات اظهارنامه برآوردی

برای پرداخت مالیات همواره میتوانید از روش هایی مانند پرداخت آنلاین از طریق سامانه https://my.tax.gov.ir، پرداخت حضوری با مراجعه به شعبه امور مالیاتی از طریق دریافت قبض و همچنین پرداخت از طریق تلفن همراه با شماره گیری کدهای دستوری مربوطه اقدام کنید. توضیحات بیشتر درباره پنج روش پرداخت مالیات را به طور کامل میتوانید در مقاله زیر بخوانید:

 

 بیشتر بخوانید: جدید ترین روش های پرداخت مالیات – آموزش کامل

 

سوالات متداول

 

اظهارنامه برآوردی برای چه کسانی ارسال میشود؟

کلیه افراد حقیقی و حقوقی که در موعد مقرر اقدام به ارسال اظهارنامه مالیاتی نکرده اند میتوانند مشمول صدور اظهارنامه برآوردی از سوی سازمان امور مالیاتی باشند

 

نحوه اعتراض به اظهارنامه برآوردی چگونه است؟

از طرق کارپوشه مالیاتی به نشانی https://my.tax.gov.ir/ . توجه داشته باشید که این اعتراض هم از سمت شخص مودی و هم از سمت وکیل قانونی او قابل پیگیری است.

 

مهلت اعتراض به اظهارنامه برآوردی چقدر است؟

30 روز از تاریخ صدور ارسال اظهارنامه برآوردی. برخی گمان میکنند که مبنا محاسبه مهلت اعتراض، از زمانی است که آن ها اظهارنامه را دریافت کرده اند. اما این باوری اشتباه است. تاریخ صدور اظهارنامه مبنای محاسبه این مهلت 30 روزه است.

 

مهم ترین اصل مالیاتی این روزها، ارسال به موقع صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان است. با استفاده از نرم افزار واسط سامانه مودیان فینتو، میتوانید از هر کجا و در هزمان صورتحساب الکترونیکی خود را به سامانه مودیان ارسال کنید. نرم افزار سامانه مودیان فینتو از تمامی انواع صورتحساب ها و کلیه الگوهای صورتحساب پیروی میکند و تیم پشتیبانی فینتو نیز همواره به صورت رایگان راهنمای شما است. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید همین حالا بر روی تصویر زیر کلیک کنید:

نرم افزار سامانه مودیان

 

اشتراک گذاری:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا