آموزش ثبت کسر و اضافه صندوق – شرکت و فروشگاهی

کسر و اضافه صندوق

کسر و اضافه صندوق یکی از کاربردی ترین موارد حسابداری برای شرکت ها یا کسب و کارهایی است که خرید و فروش دارند. امروز قرار  است به طور کامل  به نحوه ثبت حسابداری کسر و اضافه و سایر نکات مهم درباره این حساب بپردازیم پس مثل همیشه تا انتها همراه فینتو باشید.

 

کسر و اضافه صندوق چیست

اگر در انتهای هر روز، صندوق شرکت یا کسب و کار مبلغ کوچک و ناچیزی  کسری داشته باشد لازم است که مبلغ آن به حسابی تحت عنوان کسر و اضافه لحاظ شود. بنابراین حساب کسر و اضافه صندوق، ویژه مبالغ کوچک است و برای مبالغ بزرگ لازم است که کسری پیش آمده مورد بررسی قرار بگیرد تا علت آن مشخص شود زیرا اضافات و کسورات بزرگ صندوق تاثیر مستقیم و زیادی در ترازنامه خواهند داشت و میتوانند در انتهای دوره های مالی دردسر ساز شوند.

 

 

ماهیت حساب کسر و اضافه

کسر و اضافه صندوق زیر مجموعه دارایی جاری است. این حساب ماهیت موقت دارد و در انتهای دوره مالی در صورتی که مبلغ آن اضافه باشد به حساب درآمد و در صورتی که مبلغ شامل کسورات باشد به حساب هزینه منتقل میشود.

 

 

نحوه ثبت سند کسر و اضافه صندوق

ثبت سند کسر و اضافه صندوق بسته به این که سند مربوط به کسورات یا اضافات است متفاوت است. در ادامه هر دو حالت را باهم یاد میگیریم

 

1-   در صورت وجود کسر صندوق

اگر موجودی صندوق کمتر از مبلغ واقعی آن باشد، کسر صندوق را به عنوان هزینه ثبت میکنیم. ثبت این کسر صندوق نیز به شرح زیر خواهد بود:

کسر و اضافه صندوق: بدهکار

صندوق: بستانکار

 

 

2-   در صورت وجود اضافه صندوق

اگر موجودی واقعی صندوق بیشتر موجودی ثبت شده باشد، در این حالت اضافه صندوق به عنوان درآمد شناسایی میشود. ثبت اضافه صندوق نیز به شرح زیر خواهد بود:

صندوق: بدهکار

کسر و اضافه صندوق: بستانکار

 

 

بستن حساب کسر و اضافه صندوق در پایان دوره مالی

در انتهای دوره مالی و بستن حساب ها، لازم است که حساب کسر و اضافه نیز بسته میشود. روش ثبت سند این حساب در انتهای دوره مالی، مانند قسمت بالا بسته به این که صندوق دارای کسر است یا اضافه متفاوت است. در ادامه هر دو حالت را باهم یاد میگیریم:

 

1-   اگر مانده حساب کسر و اضافه بدهکار باشد

در صورتی که مانده این حساب بدهکار باشد، به عنوان هزینه شناسایی میشود و ثبت آن به شرح زیر خواهد بود:

حساب سود و زیان: بدهکار

کسر و اضافه صندوق: بستانکار

 

2-   اگر مانده حساب کسر و اضافه بستانکار باشد

کسر و اضافه صندوق: بستانکار

حساب سود و زیان : بستانکار

 

 

بیشتر بخوانید: تفاوت اسناد تجاری و غیر تجاری – آموزش کامل

 

 

دریافت کسر صندوق از صندوقدار – کسر صندوق فروشگاهی

در عرف بسیاری از کسب و کارها  به خصوص کسب و کارهای فروشگاهی، با توافق بین کارفرما و صندوقدار حد نصابی برای کسری صندوق در نظر گرفته میشود و مابقی کسری (در صورت وقوع) بر عهده صندوقدار خواهد بود. در این حالت ثبت حسابداری آن چگونه خواهد بود؟ در ادامه مرحله به مرحله باهم یاد میگیریم

 

 

روش اول:

 

  •       شناسایی کل هزینه

ابتدا کل کسر صندوق محاسبه میشود. مثلا فکر کنید که صندوق 5 میلیون تومان کسری داشته است. ثبت حسابداری آن به شرح زیر خواهد بود:

کسر و اضافه صندوق: 50.000.000 ریال بدهکار

صندوق: 50.000.000 ریال بستانکار

 

  •       شناسایی و کسر مبلغ از صندوقدار

مبلغی که میان کارفرما و صندوقدار توافق شده است تا از حساب صندوقدار کسر شود، به حساب “سایر حسابهای دریافتنی” یا “مساعده کارکنان” ثبت میشود تا در ماه آینده از حقوق صندوقدار کسر شود یا در زمان توافق شده از او دریافت شود. مثلا در این مثال تصور کنید که کارفرما و صندوقدار توافق کرده اند که کسر صندوق تا سقف 2 میلیون تومان مجاز است و اگر مازاد بر این کسری وجود داشته باشد، تامین آن بر عهده صندوقدار است. در مثال ما کسری صندوق 5 میلیون تومان است. بنابراین 3 میلیون تومانی که پرداخت آن برعهده صندوقدار است به شرح زیر شناسایی و ثبت میشود.

سایر حساب های دریافتنی/مساعده کارکنان : 30.000.000 ریال بدهکار

کسر و اضافه صندوق: 30.000.000 ریال بستانکار

 

  •       بستن باقی مانده کسر صندوق

پس از کسر بدهی صندوقدار، اکنون مبلغ باقی مانده که همان مبلغ عرف کسر صندوق است را به عنوان هزینه شناسایی و به حساب سود و زیان منتقل میکنیم:

 

سود و زیان: 20.000.000 ریال بدهکار

کسر و اضافه صندوق: 20.000.000 ریال بستانکار

 

 

روش دوم:

اگر تمایل داشته باشیم که این فرآیند را تنها در یک سند ثبت کنیم، ثبت حسابداری آن به شرح زیر خواهد بود

کسر و اضافات صندوق: 20.000.000 ریال بستانکار

مساعده کارکنان: 30.000.000 ریال بدهکار

صندوق: 50.000.000 ریال بستانکار

 

 

 

سوالات متداول:

 

آیا حساب کسر و اضافه به دوره مالی بعد منتقل میشود؟

بله . همانطور که در بالا توضیح داده شد این حساب به در انتهای دوره مالی به دوره مالی بعد منتقل میشود. اگر مانده بدهکار داشته باشد در حساب هزینه و اگر مانده بستانکار داشته باشد، به حساب درآمد منتقل میشود.

 

ماهیت حساب صندوق چیست؟

حساب صندوق زیر مجموعه دارایی های جاری است و ماهیت بدهکار دارد.

 

با استفاده از نرم افزار حسابداری آنلاین فینتو میتوانید تمام اسناد حسابداری خود را ثبت و انواع گزارش های متنوع را تهیه کنید. فینتو یک نرم افزار حسابداری آنلاین است و نیازی به نصب و راه اندازی نرم افزارهای گران قیمت و پیچیده ندارد. برای 15 روز استفاده رایگان از تمامی امکانات نرم افزار حسابداری فینتو کافی است همین حالا بر روی لینک زیر کلیک کنید و حسابداری را با فینتو آغاز کنید:

نرم افزار حسابداری آنلاین

اشتراک گذاری:

1 در مورد “آموزش ثبت کسر و اضافه صندوق – شرکت و فروشگاهی”

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا