قرارداد کار معین چیست؟صفر تا صد نکات و قوانین

قرارداد کار معین

قرارداد کار معین از جمله قراردادهای ابهام برانگیز است زیرا قانون کار به طور صریح و واضح به قوانین آن نپرداخته است و اکنون این قرارداد بر اساس عرف و  استنباط از سایر مفاد قانونی تفسیر میشود. امروز و در این مقاله از فینتو قصد داریم به صفر تا صد مزایا و معایب قرارداد کار معین و قوانین آن بپردازیم پس مثل همیشه همراه فینتو باشید.

 

 

کار معین چیست؟

قرارداد کار معین، قراردادی است که به منظور انجام کار مشخص و محدود و یا پروژه ای خاص میان کارفرما و کارگر منعقد میشود و زمان پایان آن معمولا برابر با زمان به پایان رسیدن کار مورد نظر است. این نوع از قرارداد مشمول قانون کار است و در صورت بروز اختلاف، اداره کار مرجع شکایت برای طرفین خواهد بود.

 

 

معایب قرارداد کار معین

این نوع از قرارداد مانند سایر انواع قرارداد کار، دارای معایب مختص به خود است. از جمله معایبی که قرارداد کار معین دارد شامل :

  • عدم بهره مندی از امنیت شغلی
  • عدم بهره مندی از مزایای بلند مدت
  • احتمال عدم تمدید قرارداد

 

 

ویژگی های قرارداد کار معین

  • هدف مشخص : همانطور که در بالا اشاره کردیم این قراردادها برای انجام کار معین یا مشخص و محدودی منعقد میشوند.
  • عدم استمرار : با پایان کار تعیین شده در قرارداد و تحویل پروژه، رابطه کارفرما و کارگر به پایان میرسد و دو طرف طرف بدون نیاز به فسخ یا خاتمه قرارداد، دیگر تعهدی به یکدیگر نخواهند داشت.
  • امکان تمدید: در صورتی که کارفرما و کارگر قصد ادامه همکاری با یکدیگر را داشته باشند، میتوانند قرارداد کار معین را برای تعداد دفعات دلخواه تمدید نمایند.

 

 

نکات مهم در نوشتن قرارداد کار معین

اگر قصد منعقد کردن قرارداد کار معین را دارید خوب است که به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • تعریف دقیق وظایف: به طور مشخص کاری که قرار است در طول این قرارداد انجام شود را در متن قرارداد درج کنید. اگر کار مورد نظر جزییات مهمی دارد، حتما آن را نیز درج نمایید.
  • مدت قرارداد : تعیین کنید که مفاد این قرارداد قرار است طی چه مدت زمانی انجام شود. به عنوان مثال اگر این قرارداد برای توسعه یک پروژه نرم افزاری منعقد شده باشد، لازم است تعیین شود که طی چه مدت زمانی این کار انجام میشود و پروژه به کارفرما تحویل داده خواهد شد. چدر نظر گرفتن بازه زمانی، پیشرفت همکاری را قانون مند تر میکند.
  • شرایط فسخ قرارداد: بسیار مهم است که مشخص شود هر دو طرف در چه شرایطی حق فسخ قرارداد را خواهند داشت زیرا در قرارداد کار معین همانند قرارداد کار موقت، امکان فسخ یک طرفه و بدون توافق قرارداد وجود ندارد.
  • تعیین حقوق و مزایا و نحوه پرداخت: لازم است که دستمزد انجام کار و مزایای آن مشخص شود. همچنین اگر قرار است حقوق کارگر به صورت مرحله ای و یا بر حسب فاز بندی پروژه به او پرداخت گردد، لازم است که این موضوع در متن قرارداد درج شود.

 

 

شرایط فسخ قرارداد کار معین

مطابق با ماده 25 قانون کار، در قرارداد کار معین هیچ کدام از طرفین امکان فسخ یک طرفه قرارداد را ندارد و فسخ قرارداد باید با توافق طرفین انجام شود. در صورتی که اختلافی در نحوه فسخ قرارداد وجود داشته باشد، هیئت های تشخیص و حل اختلاف مرجع رسیدگی به این اختلافات خواهند بود.

 

 

 

بیشتر بخوانید: انواع قرارداد در قانون کار  – نکات مهم نوشتن قرارداد

 

 

قرارداد کار معین در دستگاه های دولتی

علاوه بر بخش خصوصی و مشاغل مشمول قانون کار، قرارداد کار معین در دستگاه های دولتی هم وجود دارد. کار معین در دستگاه های دولتی در چهارچوب قوانین و مقررات استخدامی دولت و با استناد به ماده 17 قانون مدیریت خدمات کشوری انجام میشود. در این قرارارداد در دستگاه های دولتی جایگزین استخدام رسمی و پیمانی است و معمولا برای برطرف کردن مشکل کمبود نیروی انسانی یا حل کردن نیازهای موقت آن سازمان یا پروژه های پیمانی کوتاه مدت استفاده میشود. جزییات استخدام با این قرارداد میتواند به هر سازمان و و بخشنامه های داخلی آن، متفاوت باشد.

 

 

ماده 17 قانون مدیریت خدمات کشوری

” به دستگاه‌های اجرائی اجازه داده می‌شود ازطریق مناقصه و با عقد قرارداد با شرکتها و مؤسسات غیردولتی براساس فعالیت مشخص‌، حجم کار معین‌، قیمت هر واحد کار و قیمت کل به‌طور شفاف و مشخص بخشی از خدمات موردنیاز خود را تأمین نمایند. در صورت عدم مراجعه متقاضیان‌، اجازه داده می‌شود با رعایت قانون برگزاری مناقصات و تأیید سازمان از طریق ترک تشریفات مناقصه اقدام گردد.”

 

 

تفاوت قرارداد معین با استخدام رسمی در دستگاه های دولتی

افرادی که قرارداد کار معین با دستگاه های ذولتی دارند معمولا در دریافت برخی از مزایا و حقوق با افرادی که قرارداد رسمی یا قرارداد پیمانی دارند، متفاوت هستند. از جمله این تفاوت ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مدت رمان محدود: قراردادهای معین معمولا با دارای مدت زمان محدود (معمولا یک ساله) هستند.
  • امکان عدم تمدید قرارداد: پس از پایان قرارداد، دستگاه اجرایی الزامی به ادامه همکاری با شخص ندارد. بنابراین قرارداد آن ها ممکن است تمدید نشود.
  • عدم بهره مندی از بیمه بازنشستگی: افرادی که قرارداد معین دارند از دریافت برخی از مزایای دستگاه اجرایی بهره مند نخواهند شد، از جمله بازنشستگی.

 

 

تفاوت قرارداد کار معین و کار موقت

بسیاری قرارداد کار موقت و کار معین را باهم اشتباه میگیرند. در صورتی که این دو قرارداد هرچند که در برخی مفاد قانونی باهم اشتراک دارند، اما دو قرارداد کاملا مجزا هستند. از جمله تفاوت های این دو نوع قرارداد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نوع قرارداد: قرارداد کار معین، محصول محور یا پروژه محور است و اتمام قرارداد به تحویل پروژه بستگی دارد. در حالی که قرارداد کار موقت معمولا زمان محور است و قرارداد بر حسب زمان بسته میشود و نه پیشرفت و اتمام پروژه.
  • موارد استفاده: قرارداد کار معین در مواردی مانند ساخت و ساز، ارائه خدمات مشاوره ای، پروژه های تحقیق و توسعه و.. منعقد میشود. قرارداد کار موقت در مواردی مانند کارهای فصلی، جایگزینی نیروی غایب یا کمبود نیرو.
  • حقوق و مزایا: حقوق و مزایا در قرارداد معین بر اساس حجم کار و نوع پروژه و با توافق طرفین انجام میشود. اما در قرارداد کار موقت حقوق و مزایا بر حسب ساعت کار و مطابق با اداره کار تعیین میشود.

 

سوالات متداول

 

آیا به قرارداد کار معین حق سنوات تعلق میگیرد؟

بله. کارفرما موظف است که در قراردادهای کار معین که بیش از یک سال (12 ماه) همکاری وجود داشته است، هنگام خاتمه همکاری به ازای هر سال همکاری معادل یک ماه حقوق (آخرین حقوق دریافتی کارگر) پرداخت نماید.

 

 

آیا به قرارداد کار معین حق بیمه تعلق میگیرد؟

بله برخلاف باور اشتباهی که درباره قرارداد کار معین وجود دارد، این قرارداد نیز شامل قانون کار است و مطابق با قانون کار، در تمامی انواع قرارداد کارفرما وظیفه دارد که کارگر را بیمه نماید. بنابراین فرقی نمیکند که قرارداد معین باشد یا موقت، در هر حال مشمول بیمه و پرداخت حق بیمه است.

 

 

به قرارداد کار معین عیدی تعلق میگیرد؟

تمامی کارگران در تمامی انواع قرارداد، مستحق دریافت عیدی  متناسب با میزان کارکردشان هستند. برای عیدی و آشنایی با قانون های آن پیشنهاد میکنیم مقاله عیدی 1404 را مطالعه بفرمایید.

نرم افزار حقوق و دستمزد آنلاین

اشتراک گذاری:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا