حسابداری بازرگانی خارجی از مهم ترین شاخه های حسابداری برای شرکت های وارداتی و صادراتی است. امروز و در این آموزش از فینتو به صفر تا صد این موضوع میپردازیم که حسابداری بازرگانی خارجی چیست و همچنین نگاهی خواهیم داشت به مهم ترین اصطلاحات در زمینه بازرگانی خارجی پس مثل همیشه تا انتها همراه فینتو باشید.
حسابداری بازرگانی خارجی چیست
حسابداری بازرگانی خارجی شاخه ای از حسابداری بازرگانی است که به ثبت، تحلیل و گزارش گیری مالی و فعالیت های تجاری بین المللی شرکت ها یا اشخاص حقیقی با خارج از کشور میپردازد. شرکت های وارداتی، شرکت های صادر کننده و شرکت هایی که با ارز مبادله تجاری خود را انجام میدهند مخاطب اصلی این شاخه از حسابداری هستند و نیروی مورد نیاز برای این نوع از حسابداری شامل گروهی متشکل از حسابدار ارزی، کارشناس اعتبارات اسنادی، کارشناس ترخیص و واردات کالا و مدیر مالی آشنا با قوانین ارزی و گمرکی است.
استانداردهای حسابداری مرتبط با بازرگانی خارجی
حسابداری بازرگانی خارجی نیز مانند سایر انواع حسابداری از استانداردهای حسابداری تبعیت میکند. انواع ثبت سندها و امور حسابرسی مرتبط با این نوع از حسابداری بر مبنای استاندارهای زیر است:
- استاندارد حسابداری شماره ۴ (ذخایر، بدهی های احتمالی و دارایی های احتمالی)
- استاندارد شماره ۸: موجودی موارد و کالا
- استاندارد شماره ۱۶: تسعیر ارز
- استاندارد شماره ۳۴: فعالیت های اقتصادی با نرخ تورم بالا (که در شرایط خاص مورد استفاده قرار میگیرد)
برای دانلود تمامی استانداردهای حسابداری معرفی شده به مقاله رو به رو مراجعه کنید: دانلود استانداردهای حسابداری + دانلود استانداردهای حسابداری – مجموعه کامل 43 استاندارد pdf
اصطلاحات بازرگانی خارجی
اما بازرگانی خارجی از ثبت سفارش تا واردات و ترخیص کالا در گمرک دارای اصطلاحات متععدی است که لازم است با آن ها آشنا باشید. در ادامه لیستی از رایج ترین اصطلاحات بازرگانی خارجی را برای شما آماده کرده ایم:
گشایش اعتبار اسنادی(LC): گشایش اعتبار اسنادی یک تعهد مالی از طرف بانک خریدار است که تضمین میکند در صورت ارائه اسناد مشخصشده، وجه معامله به فروشنده خارجی پرداخت میشود. این روش برای اطمینان دادن به فروشنده و خریدار در معاملات بینالمللی استفاده میشود. اسناد معمولاً شامل فاکتور، بارنامه، بیمهنامه و گواهی مبدأ است.
اعلامیه ارز: سندی است که مبلغ ارز انتقال یافته، معادل ریالی و تاریخ گشایش آن را نشان میدهد.
فایننس (finance): هنگامی که وارد کننده قادر به تامین ارز مورد نیاز خود برای واردات نباشد و از بانک ها یا موسسات مالی برای تامین اعتبار مورد نیاز کمک بگیرد، به این عمل فایننس گفته میشود.
ریفایننس (Refinance): اگر وارد کننده برای تامین اعتبار مورد نیاز از یک بانک یا شرکت خارجی کمک بگیرد، به این کار ریفایننس گفته میشود. نکته مهم این است که انجام این کار به واسطه بانک مرکزی صورت میگیرد و بانک درخواست اعتبار را به شرکت یا بانک خارجی اعلام میدارد و مبلغ پرداخت شده توسط او را به داخل کشور منتقل میکند. از سوی دیگر پرداخت سود مشارکت به بانک یا شرکت خارجی نیز از سوی بانک مرکزی صورت میگیرد.
فایننسر (financer): به شخصی که وظیفه تامین اعتبار ارزی در شرکت بازرگانی را بر عهده دارد فایننسر گفته میشود.
تسعیر ارز: به فرآیند تبدیل نرخ ارز خارجی به ریال تسعیر ارز گفته میشود.
سود و زیان تسعیر ارز: اختلاف ناشی از تغییر نرخ ارز بین زمان معامله و زمان تسویه.
کد تعرفه گمرکی (Hs code): کد ۸ یا ۱۰ رقمی است که نوع کالا را مشخص میکند.
ارزش سیف کالا (CIF): شامل جمع ارزش کالا + بیمه + کرایه حمل کالا تا بندر مقصد است
ارزش اظهارنامه ای: ارزشی که وارد کننده برای واردات کالا به گمرک اعلام کرده است.
موجودی در راه: کالایی که هنوز وارد انبار نشده اما سفارش آن ثبت شده است.
کد تخصیص ارز: کدی که بانک مرکزی برای مجوز خرید ارز به وارد کننده میدهد.
اینکوترمز: قواعد بین المللی برای تعیین وظیفه در خرید و فروش.
بیشتر بخوانید: قرارداد حسابداری پروژه ای و پاره وقت – راهنمای کامل نکات
انواع تخصیص ارز
مهم ترین رکن در بازرگانی خارجی را میتوان ارز و بحث تخصیص ارز دانست. در حال حاضر انواع روش هاس تخصیص ارز در ایران به شرح زیر است:
ارز دولتی: ارزی که توسط دولت و از طریق بانک های دولتی به شرکت های درخواست دهنده واگذار میگردد
ارز صادراتی: ارزی که از محل صادرات تامین میشود و در نتیجه فروش کالا با مجوز از وزارت صنایع به کشورهای خارجی است.
ارز در مقابل صادرات: ارزی که در مقابل صادرات انجام شده، به صادر کنندگان داده میشود.
ارز شناور: ارزی که قیمت ثابتی ندارد و مبنای تعیین قیمت آن میزان عرضه و تقاضا است.
ارز رقابتی: ارزی که معمولا در مواقع تنش های بازار ارز توسط دولت عرضه میشود تا به کنترل قیمت ارز در بازار کمک کند.
ارز بدون انتقال: ارزی که محل تامین آن از سوی بانک ها نیست و وارد کننده از محل دیگری (مانند صرافی) اقدام به دریافت آن کرده است.
با استفاده از نرم افزار سامانه مودیان فینتو میتوانید بدون نیاز به شرکت های معتمد و واسط، صورتحساب الکترونیکی خود را به سامانه مودیان ارسال کنید. نرم افزار سامانه مودیان فینتو قابلیت ساخت کلید خصوصی و عمومی و فایل csr، بارگزاری از اکسل، مشاهده وضعیت صورتحساب و گزارش گیری های متنوع و حرفه ی را برای شما فراهم کرده است تا در کنار یک رابط کاربری ساده، پاسخ گوی تمام نیازهای شما در رابطه با ارسال صورتحساب الکترونیکی سامانه مودیان باشد. برای ارسال رایگان اولین صورتحساب با فینتو، بر روی لینک زیر کلیک نمایید: