در این مقاله قصد داریم تا نقش مشاور سازمانی (organizational consultant) و استراتژیست (Strategist) را بررسی کرده و در مورد آن ها و تفاوتشان صحبت کنیم. دو زمینه ای که با داشتن اهمیت فراوان آن ها، در ایران نسبتا به آن ها کم توجهی شده و برای افراد چندان آشنا نیست.
حتما بخوانید: چند نکته مدیریت سرمایه برای کارآفرینان
مشاور سازمانی کیست؟
مشاور سازمانی به شخصی گفته می شود که مسئولیت فراهم آوردن محیطی سالم برای کارمندان در محل کار را به عهده دارد. آنها همچنین به عنوان روانشناسان سازمانی – صنعتی شناخته می شوند زیرا هم برای افزایش بهره وری شرکت و هم برای حفظ محیط کار کارکنان آموزش دیده اند.
یک مشاور تأثیرگذار به مدیران و کل سازمان کمک می کند تا به جای سخت کار کردن هوشمندانه عمل کنند.
وظایف مشاور سازمانی چیست؟
به طور کلی برخی از وظایف اصلی یک مشاور سازمانی مصاحبه با کارمندان فعلی و بالقوه ، ایجاد گزارش بر اساس داده های تحقیق، سازماندهی پیشرفت های جدید آموزش و آزمایش، ارائه توصیه هایی به شرکت در مورد چگونگی افزایش بهره وری و تجزیه و تحلیل عملکرد کارکنان و کارگران است.
همچنین میتوان وظایف مشاور سازمانی را به شکل زیر شرح داد:
- ارزیابی ساختارهای تجاری ، رویه ها ، فرایندها و استفاده از منابع.
- طراحی و اجرای برنامه های عملیاتی توسعه و برنامه های آموزشی.
- همکاری با اداره منابع انسانی در زمینه جذب نیرو و ابتکارات توسعه کارکنان.
- تسهیل بهینه سازی تجارت با انجام جلسات آموزشی فردی یا گروهی.
- بازسازی بخش ها برای بهینه سازی کارایی در راستای اهداف تجاری.
- شناسایی فرصت های همکاری بین دپارتمانی و ارتقا عملکرد متقابل.
- ارزیابی تأثیر ابتکارات توسعه کارکنان بر عملکرد و حفظ کارکنان.
- مستند سازی فرایندها و تهیه گزارش های پیشرفت.
البته در مورد مشاوران سازمانی و وظایف آنها باید گفت که نقششان در سازمان بسیار پر رنگتر است و وظایفی همچون شناسایی موانع شغلی در مقابل کارمندان و همچنین مشاوره به کارمندان در شرایط مختلف را نیز بر عهده دارند.
چرا یک سازمان نیازمند مشاوره سازمانی است؟
دلایل زیادی برای انجام مشاوره سازمانی وجود دارد:
- مشاروه سازمانی در مورد استراتژیهای توسعه کارآمد و مقرون به صرفه برای یک تیم مدیریت که درگیری زیادی دارد.
- عدم اطمینان در مورد اینکه آیا وظایف در یک بخش خاص به طور موثر تعیین شده است یا خیر.
- عدم وضوح در مورد اینکه آیا یک مدیر یا کارمند بهترین شرایط کاری را دارد.
- کمبود وقت برای پیگیری تحلیل های سازمانی.
- نیاز به یک دید از زاویه متفاوت به برخی از مسائل سازمان
مطلب پیشنهادی: تاثیر نرمافزار حسابداری آنلاین بر پیشرفت کسب و کار
استراتژیست کیست؟
استراتژیست (Strategist) به شخصی گفته می شود که در زمینه کاری خود، هرگونه فعالیت و تصمیمی را بر اساس آگاهی، خلاقیت و نظم انجام دهد؛ استراتژیست باید بتواند در هر زمینه ای که فعالیت می کند فرصت های مناسب را شناسایی کند و بهترین شیوه برای پیشرفت کسب و کار خود خلق کند به گونه ای که متفاوت و نو باشد.
یک استراتژیست باید منظم، خلاق، دارای قدرت تجزیه و تحلیل قوی و متفاوت باشد.
در نهایت می توان به این نتیجه رسید که استراتژیست شدن نیاز به قدرت و مدیریت بالا و طی کردن مسیرهای سخت دارد.
وظایف یک استراتژيست چیست؟
- ایده پردازی
- ایجاد تعادل بین ثبات و تغییر
- ایجاد حس تعلق میان اعضای سازمان و سازمان
- مدیریت نوآوری ها در سازمان.
حتما بخوانید: آشنایی با مدیریت ریسک و راهکار هایی برای کاهش خطرات در کسب و کار
مهارت های مورد نیاز برای یک استراتژیست چیست؟
- شناخت موقعیت ها و مشکلات به طور دقیق و بررسی آن ها.
- آگاهی داشتن از فضای بازار و داشتن هوش بازاری به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز و مرتبط با زمینه کاری خود
- یادگیری نحوه استفاده از اصول و ابزارهای مختلف (چه سنتی و چه جدید) در ارتباط با تفکر طراحی و تفکر بصری و در نتیجه تجزیه و تحلیل دقیق موقعیت ها و مشکلات مختلف.
- داشتن شناخت کامل نسبت به نقاط ضعف و مزیت های رقابت در کار و پیدا کردن آن ها و درنهایت استفاده از آن ها به منظور تعیین اهداف واقع بینانه برای سازمان.
- استفاده از روش توفان فکری و چیدن یک استراتژی موثر؛ استفاده از ابزارهای مختلف برای سنجش احتمالات، میزان بازدهی و سنجش ریسک و در مجموع برای بررسی و ارزیابی استراتژی ها.
- طراحی برنامه ها و تقویم استراتژیک برای سازمان مورد نظر.
تفاوت مشاور سازمانی و استراتژیست چیست؟
استراتژیست یا راه پرداز یک فرد خلاق است که در محیط کسب و کار مسئولیت پیاده سازی یک استراتژی را بر عهده داشته و موجب پیشرفت کسب و کار یا به وجود آمدن کسب و کار جدید میشود. این در حالیست که یک مشاور سازمانی وظیفه مشاوره به کارمندان و مدیران را برای رسیدن به محیط کاری سالم و یک فرهنگ سازمانی درست برعهده دارد.
یک مشاور سازمانی به سازمان و مدیران کمک میکند تا ابتکار عمل افراد بالا رفته و به جای سخت کار کردن، هوشندانه عمل کنند.
مهارت های مورد نیاز یک مشاور سازمانی چیست؟
مشاوران سازمانی برای کمک به مشاغل در جهت افزایش کارایی ، سودآوری و عملکرد مشاوره و راهنمایی ارائه می دهند. اغلب مشاوران سازمانی دارای مهارت های زیر هستند:
تفکر تحلیلی: مشاوران سازمانی باید اطلاعات را برای ارزیابی مشاغل، پرسنل و ارگان ها تجزیه و تحلیل کنند تا مشخص کنند چه مواردی اشکال دارد و چه مواردی قابل بهبود است
توسعه فردی: این نقش همچنین نیاز به سطح بالایی از آشنایی با استراتژی ها و تکنیک های تجاری برای بهبود کارایی، افزایش عملکرد و ساده سازی عملیات دارد.
مهارت های تحقیق: مشاوران سازمانی اغلب نیاز به تحقیق در مورد شرکت هایی دارند که با آنها کار می کنند، که شامل کسب دانش از روند صنعت و رقبا است.
مهارت تشویق: یک مشاور سازمانی همچنین باید اطمینان حاصل کند که رهبران تجاری و تصمیم گیرندگان ایده ها و استراتژی های مشخص شده را دنبال می کنند، بنابراین آنها باید مهارت های تشویق و ترغیب قوی داشته باشند و بتوانند ایده های خود را با موفقیت ارائه دهند.
رهبری: هماهنگی و همکاری تیم نیز در این نقش مهم است، زیرا مشاوران سازمانی نیاز به هماهنگی فعالیت ها در سراسر شرکت دارند.
مهارت های ارتباطی: ارتباط مکتوب و کلامی موثر برای نقش مشاور سازمان کلیدی است، زیرا آنها نیاز به همکاری با مدیران و کارمندان دارند.
چگونه مهارت های لازم در مشاوره سازمانی را بهبود ببخشیم؟
کارهای مشاوره روزانه امکان خوبی برای تمرین مهارت های شماست. اگر به تعاملات روزانه خود انتقادی نگاه کنید، قادر خواهید بود نقاطی را که در آنها قوی هستید و نقاطی را که می توانید از آنها کمک بگیرید، شناسایی کنید. در اینجا چند روش برای بهبود مهارت های خود را بررسی میکنیم:
چند مشاور خوب را شناسایی کنید:
با مشاوران مختلف در صنایع گوناگون آشنا شوید تا برخی از مهارت هایی را که می خواهید بهبود دهید، نشانتان دهند. دریابید که چگونه مهارت های خود را کسب کرده اند و سعی کنید از آنها بیاموزید.
یک دوره کارآموزی و یا آموزش را انتخاب کنید:
بسیاری از سازمان ها دوره های آموزشی ارائه می دهند که در نهایت با دریافت گواهینامه معتبر پایان می رسد. به دنبال برنامه هایی باشید که مهارت هایی را که بیشتر به آنها علاقه مند هستید را پوشش دهد و ببینید آیا گواهینامه به شما میدهند یا خیر
افراد موفق را دنبال کنید:
بسیاری از افراد موفق مقاله های علمی، کتاب ها و گفتگوی ویدیویی دارند که در مورد چگونگی توسعه مهارت های شما صحبت می کنند.
جمع بندی:
به طور کلی میتوان گفت که مشاوران سازمانی افرادی هستند که سازمان را از بن بست خارج کرده و باعث میشود تا دید کارمندان و مدیران در یک سازمان تغییر کند؛ همچنین در این راه یک استراتژيست می تواند به آن ها کمک کند و با ایده پردازی و تدوین استراتژی، مسیر را به سمت موفقیت و هدفی واقع بینانه تغییر دهد. یک استراتژیست با استفاده از مهارت های خود به تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده و استفاده مناسب از موقعیت های پیش آمده می پردازد و در کنار آن یک مشاور سازمانی تلاش میکند تا با استفاده از علم و مهارت خود یک محیط کار خلاق را پرورش دهد.
شرکت خود را به بهترین شکل مدیریت کنید
هر مدیر خوب نیازمند ابزاری قدرتمند است تا بتواند مجموعه خود را به بهترین شکل مدیریت کند. مجموعه نرم افزار مالی و منابع انسانی فینتو ابزاری قدرتمند است که می تواند به مدیران در کنترل کارمندان و محاسبه حقوق و دستمزد آنها کمک کند.
شما همیشه یک مدیر لایق هستید و باید بهترین ها برای شما باشد. با استفاده از نرم افزار مالی و منابع انسانی فینتو کار مدیریت خود را بسیار آسان تر کنید.
سلام ممنون بابت توضیحات عاای و جالبتون
سلام جناب عظیمی. ممنون از شما که همراه فینتو هستید.