قرارداد عدم افشای اطلاعات یا قرارداد محرمانگی از موارد بسیار کاربردی در دنیای کسب و کار و تجارت است. با این حال ممکن بسیاری از افراد از انواع آن و همچنین قوانین این قرارداد اطلاعات کاملی ندارند. بنابراین امروز قرار است به صفر تا صد هر آنچه که لازم است درباره این قرارداد بدانید بپردازیم. در انتها نیز فایل نمونه این قرارداد را برای دانلود در اختیار شما قرار داده ایم
قرارداد عدم افشای اطلاعات چیست؟
قرارداد عدم افشای اطلاعات یا به اختصار نام انگلیسی آن NDA (Non-Disclosure Agreement) قراردادی است که بین دو یا چند طرف یک قرارداد منعقد میشود و هدف آن حفظ محرمانگی و حفاظت از اطلاعات تجاری، اسرار شغلی و به طور کلی اطلاعات حساس مربوط به طرفین است. در این نوع از قرارداد طرفین توافق میکنند که اطلاعاتی که به واسطه همکاری از یکدیگر به دست می آورند را با شخص ثالثی در میان نخواهند گذاشت. خوب است بدانید که قرارداد عدم افشای اطلاعات بنا بر کاربرد و ماهیت طرفین ممکن است به نام های دیگری نیز شناخته شوند. برخی از این نام ها عبارت هستند از:
- توافق محرمانگی CA
- توافق افشای اطلاعات محرمانه CDA
- توافق اطلاعات مالکانه PIA
- توافق نامه رازداری SA
چه مواردی در قرارداد عدم افشای اطلاعات درج میشود؟
موارد مهمی که باید در متن قراردادهای عدم افشای اطلاعات رعایت شود شامل موارد زیر است:
- معرفی افراد مسئول در دو طرف قرارداد: مهم است علاوه بر معرفی رایج طرفین قرارداد، از کسی که به طور مستقیم مسئول حفاظت از محرمانگی اطلاعات است نام برده شود. به عنوان مثال اگر شرکت حقوقی دریافت کننده اطلاعات است، لازم است تعیین شود که عواقب و مسئولیت های این قرارداد متوجه اعضا هیئت مدیره و سهامداران نیز است یا خیر.
- ثبت دقیق اطلاعات محرمانه: نوع اطلاعاتی که قرار است محرمانه بماند به طور دقیق تعیین میگردد (به عنوان مثال اطلاعات تجاری، فنی، مالی، حقوقی، داده های مشتریان و اسناد پروژه).
- محدوده استفاده از اطلاعات: مهم است که در این قراردادها به طور صریح و شفاف مشخص شود که طرفین در کجا و در چه مواردی میتوانند از اطلاعات به اشتراک گذاشته استفاده کنند.
- مدت زمان قرارداد: تعیین دقیق مدت زمان قرارداد بسیار حائز اهمیت است چرا که مشخص میکند طرفین قرارداد تا چه زمانی متعهد به حفظ محرمانگی اطلاعات طرف مقابل هستند. پس از به پایان رسیدن مدت قرارداد، مسئولیت و ادامه این تعهد از آن ها سلب خواهد شد.
- تعهدات طرف افشا کننده و تعهدات طرف دریافت کننده: باید مشخص شود که طرف افشا کننده چه اطلاعاتی را با چه هدفی در اختیار طرف مقابل قرار میدهد و طرف مقابل نیز در مقابل دریافت این اطلاعات چه مسئولیتی دارد.
- درج مالکیت اطلاعات: بسیار مهم است که به صورت واضح درج شود که صاحب اطلاعات محرمانه چه کسی است و پس از پایان قرارداد، حقوق مالکیت آن چگونه حفظ میشود.
- تعیین محدودیت دسترسی افراد: مهم است در متن قرارداد تعیین شود که کدام بخش از پرسنل و کارمندان شرکت مقابل، میتوانند از اطلاعات افشا شده استفاده کنند و به آن دسترسی داشته باشند ( به عنوان مثال کارکنان بخش فنی، مشاوران، مدیران و..)
- عواقب نقض قرارداد: لازم است به صورت شفاف تعیین شود که در صورت نقض مفاد قرارداد و محرمانگی، چه عواقبی متوجه همکاری بین طرفین خواهد بود و مسئولیت ضرر و زیان وارده بر عهده چه کسی است.
- تعیین قانون حاکم و مرجع حل اختلاف: باید مشخص شود که قرارداد تابع قوانین کدام کشور است (ایران) و در صورت بروز اختلاف و نقض قرارداد مرجع حل اختلاف میان طرفین چه کسی خواهد بود(شورای حل اختلاف، دادگاه و یا داوری مورد اعتماد طرفین)
- و نکته آخر اینکه مهم است که همیشه همه چیز را به صورت مکتوب نگه داری کنید. بنابراین خوب است که فهرست دقیقی از اطلاعاتی که قرار است با طرف مقابل به اشتراک گذاشته شود را ضمیمه قرارداد کنید.
بیشتر بخوانید: قرارداد کار موقت چیست؟ راهنمای کامل
دانلود قرارداد عدم افشای اطلاعات pdf
در ادامه یک نمونه قرارداد عدم افشای اطلاعات را برای شما آماده کرده ایم : دانلود نمونه قرارداد Nda
انواع قرارداد عدم افشای اطلاعات – انواع قرارداد NDA
به طور کلی انواع قرارداد عدم افشای اطلاعات را میتوان به انواع زیر تقسیم بندی کرد:
- قرارداد عدم افشای اطلاعات یک طرفه (Unilateral NDA)
- قرارداد عدم افشای اطلاعات دو طرفه ( Mutual NDA)
- قرارداد عدم افشای اطلاعات چند طرفه (Multilateral NDA)
در ادامه به توضیح هر یک از آن ها میپردازیم
قرارداد محرمانگی یک طرفه
در این نوع از قرارداد عدم افشای اطلاعات، تعهد حفاظت از اطلاعات تنها بر عهده طرفی است که اطلاعات را دریافت میکند. بنابراین طرف دیگر قرارداد متعهد به حفظ محرمانگی اصرار قرارداد یا اطلاعات مربوط به طرف دیگر قرار نیست.
کاربردهای قرارداد عدم افشای اطلاعات یک طرفه
اما در چه مواردی میتوان از این نوع قرارداد محرمانگی استفاده کرد؟ به طور کلی در قراردادهایی که تنها یک طرف قرار است که اطلاعات خود را در اختیار طرف مقابل قرار دهد، از این نوع قرارداد NDA استفاده میشود. از جمله:
- قراردادهای سرمایه گذاری: قراردادهایی که شرکت سرمایه پذیر قصد دارد به سرمایه گذران اطلاعاتی درباره طرح ها، موارد مالی و سایر جزییات مرتبط ارائه کند اما سرمایه گذاران اطلاعاتی را در اختیاز آن ها قرار نمیدهند.
- قراردادهای مشاوره ای یا پیمانکاری: بسیاری از موارد شرکت قصد دارد که با یک شرکت یا شخص حقیقی قرارداد مشاوره ای، توسعه کسب و کار و یا انواع قراردادهای پیمانکاری منعقد کند. از آنجایی که در این حالت احتمال زیادی وجود دارد که مشاور یا پیمانکار به اطلاعات محرمانه شرکت دسترسی پیدا کند، شرکت میتواند اقدام به منعقد کردن قرارداد عدم افشای اطلاعات یک طرفه بکند تا اطمینان خاطر بیشتری نسبت به حفظ اطلاعات از سوی طرف مقابل داشته باشد.
- قراردادهای فنی: یکی از موارد کاربرد این نوع از قرارداد NDA در قراردادهای فنی مانند قراردادهای توسعه یا طراحی محصول، نرم افزار، پروژه های سئو و مواردی از این قبیل است.
- توافقات کاری: در هر نوع همکاری دیگری که یکی از طرفین قرار است به سطح بالایی از اطلاعات مهم طرف دیگر دسترسی پیدا کند از این نوع قرارداد استفاده میشود.
قرارداد محرمانگی دو طرفه
در این نوع از قرارداد همانطور که از اسمش هم میتوانیم حدس بزنیم هر دو طرف متعهد میشوند که از اسرار و اطلاعات تجاری و حساس طرف مقابل محافظت کند.
کاربرد قرارداد عدم افشای اطلاعات دو طرفه:
این نوع از قرارداد معمولا در قراردادهایی که دو طرف قرار است اطلاعاتی را با هم به اشتراک بگذارند کاربرد دارد. از جمله این قراردادها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قراردادهای ادغام یا تملک دو شرکت: در مواردی که قرار است دو شرکت باهم ادغام شوند و یا یک شرکت تحت مالکیت شرکت دیگری قرار بگیرد، اطلاعات بسیار مهم و ارزشمند و حساسی بین آن ها رد و بدل میشود. در چنین حالتی به منظور حفظ اسرار و اطلاعات هر دو طرف، قرارداد عدم افشا اطلاعات دو طرفه میان آن ها بسته میشود
- همکاری های تجاری یا توسعه ای مشترک: هنگامی که دو شرکت به منظور ایجاد یا توسعه یک محصول مشترک با یکدیگر همکاری میکنند و نیاز است که اطلاعات فنی، زیر ساختی و منابع مالی خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند، این نوع از NDA میان آن ها بسته میشود.
- مذاکرات سرمایه گذاری های بزرگ
- مذاکرات شرکای استراتژیک
- مذاکرات فناوری یا انتقال دانش
قرارداد عدم افشا اطلاعات چند طرفه
این قرارداد نیز کاملا مشابه با دو مورد بالا است. با این تفاوت که در آن ها بیش از دو طرف ذی نفع در قرارداد حضور دارد.
بند محرمانگی در قرارداد
در بسیاری از موارد نیز به جای انعقاد یک قرارداد جداگانه به منظور حفظ محرمانگی و اسرار میان طرفین، یک بند به قرارداد اضافه میشود که طرف یا طرفین را متعهد به حفظ اسرار طرف مقابل میکند. در این بند که به آن بند محرمانگی میگوییم موارد زیر ثبت میشود:
- تعریف اطلاعات محرمانه ای که قرار است به اشتراک گذاشته شود
- تعهدات دو طرف در مقابل این اطلاعات
- مدت زمان محرمانگی این اطلاعات
- عواقب نقض اطلاعات
همچنین میتوانید سایر نکاتی را که در ابتدای این مقاله توضیح دادیم، به مفاد این بند اضافه کنید و نکات گفته شده را در این بند رعایت کنید.
با استفاده ار نرم افزار حضور و غیاب فینتو میتوانید به سادگی تردد پرسنل را کنترل کنید. فینتو امکان ثبت تردد از طریق GPS، Wifi و همچنین قابلیت اتصال به دستگاه را دارد که با توجه به نیاز کسب و کار خود میتوانید روش مورد نظر خود را انتخاب کنید. از امکانات نرم افزار حضور و غیاب فینتو قابلیت تشخیص چهره، محاسبه میزان کارکرد، تعریف انواع شیفت و پرسنل و سیاست کاری، گزارشات مرخصی، تعریف انواع سطح دسترسی و اتصال به نرم افزار حقوق و دستمزد است که یک سیستم جامع مدیریت منابع انسانی و حقوق و دستمزد در اختیار شما قرار میدهد. فینتو 30 روز مهلت استفاده رایگان از تمامی امکانات نرم افزار را برای شما پیش بینی کرده است و شما میتوانید همین حالا با کلیک بر روی تصویر زیر، کار خود را با فینتو آغاز کنید: