کد اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی – راهنمای ثبت سامانه مودیان

کد اقتصادی اشخاص حقیقی

کد اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی از جمله موارد پر کاربردی است که این روزها و با الزام سامانه مودیان برای تمام مشمولین نظام مالیاتی  بسیار کاربردی و البته بحث برانگیز شده است. در این آموزش به صفر تا صد هرآنچه لازم است درباره شماره اقتصادی بدانید میپردازیم پس مثل همیشه تا انتها همراه فینتو باشید.

 

 

کد اقتصادی اشخاص حقیقی

تمامی اشخاص حقیقی که مشمول ثبت نام در سازمان امور مالیاتی هستند، ملزم به دریافت کد اقتصادی نیز هستند. به ازای هر پرونده مالیاتی، یک شماره اقتصادی منحصر به فرد وجود دارد. این کد معمولا 11 یا 12 رقمی است. اما برای برخی از افراد حقیقی نیز شماره اقتصادی متشکل از کد ملی شخص به همراه یک شناسه چهار رقمی است که به انتهای کد ملی اضافه میشود. به عنوان مثال اگر کد ملی شخصی 1234567890  باشد و شناسه چهار رقمی ای با اعداد 8765 به او اختصاص داده شده باشد، کد اقتصادی این شخص 12345678908765 خواهد بود.

 

 

کد اقتصادی اشخاص حقوقی – کد اقتصادی شرکت ها

کد اقتصادی اشخاص حقوقی برابر با شناسه ملی آن ها است و نیازی به دریافت کد جداگانه دیگری نیست. بنابراین اشخاص حقوقی همواره میتوانند از کد ملی یا شناسه ملی شرکت یا کد فراگیر خود به عنوان شماره اقتصادی استفاده کنند.

 

کاربردهای شماره اقتصادی

همانطور که در بالا هم اشاره کردیم کد اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی پیش نیاز هرگونه فعالیت اقتصادی در نظام مالیاتی کشور برای افراد حقیقی است. از جمله مواردی که به این کد نیاز دارند عبارت است از:

  •       ایجاد پرونده فعال(گام 4) در سامانه سازمان امور مالیاتی
  •       ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان
  •       امکان شرکت در مزایده ها و مناقصه ها
  •       امکان استفاده از دستگاه کارتخوان

 

 

دریافت شماره اقتصادی

هر شخص حقیقی یا حقوقی در انتهای ایجاد پرونده مالیاتی و تکمیل اطلاعات هویتی و شغلی، شماره اقتصادی خود را دریافت مینماید. بنابراین برای شروع یا تکمیل ثبت نام در سامانه امور مالیاتی و دریافتاین لازم است که وارد سامانه سازمان امور مالیاتی به نشانی https://my.tax.gov.ir/  شده و مراحل پیش ثبت نام یا ثبت نام خود را کامل نمایید. در انتهای این مراحل شماره اقتصادی به صورت سیستمی برای شما صادر خواهد شد و از این پس آن را با ورود به کارپوشه، در بخش پرونده های مالیاتی و در پرونده مالیاتی مورد نظر خود مطابق با تصوبر زیر مشاهده خواهید کرد.

کد اقتصادی

 

 

کد اقتصادی در سامانه مودیان

اگر قصد ارسال صورتحساب نوع اول به سامانه مودیان را داشته باشید، به شماره اقتصادی خریدار نیاز خواهید داشت. بنابراین با توجه به الزام ثبت فاکتور در سامانه مودیان اگر قصد ارسال صورتحساب نوع اول را دارید کد اقتصادی خریدار را از ایشان دریافت نمایید ( هم خریدار حقیقی و هم خریدار حقوقی). همچنین با استفاده از نرم افزار سامانه مودیان فینتو میتوانید از هرکجا و در هر لحظه صورتحساب الکترونیکی خود را به سامانه مودیان ارسال کنید.

لزوم درج شماره اقتصادی در صورتحساب الکترونیکی

فروشنده
خریدار
صورتحساب الکترونیکی نوع اول
الزامی است
الزامی است
صورتحساب الکترونیکی نوع دوم
الزامی است
الزامی است
صورتحساب الکترونیکی نوع سوم
الزامی است
الزامی است

 

 

جریمه عدم درج شماره اقتصادی در صورتحساب

همانطور که در جدول بالا نیز اشاره کردیم برای ارسال صورتحساب نوع اول درج شماره اقتصادی خریدار لازم است. همچنین شخص فروشنده نیز در تمام انواع صورتحساب الکترونیکی، ملزم به درج صحیح شماره اقتصادی خود می باشد. یکی از رایج ترین جرایم سامانه مودیان نیز مربوط به شماره اقتصادی است. مطابق با ماده 169 قانون مالیات مستقیم در صورتی که فروشنده شماره اقتصادی خود و خریدار را درج نکند و یا اشتباه درج نماید، مشمول جریمه ای به میزان 2% درصد ارزش آن صورتحساب خواهد بود. استفاده از کد اقتصادی دیگران نیز مشمول جریمه ای به همین میزان است.

 

بیشتر بخوانید: خطاهای سامانه مودیان – لیست کامل + راه حل 

استعلام کد اقتصادی

استعلام شماره اقتصادی به معنای بررسی وجود یا عدم وجود پرونده مالیاتی برای شخص حقیقی یا حقوقی است که به منظور اطمینان از وضعیت مالیاتی طرف انجام میشود. برای استعلام این کد برای اشخاص حقیقی یا حقوقی میتوانید از طریق سایت سازمان امور مالیاتی به نشانی https://tax.gov.ir/action/do/InquiryNationalID با وارد کردن شماره اقتصادی، شماره فراگیر، شناسه ملی و شماره رهگیری، وضعیت پرونده شخص مورد نظر را استعلام بگیرید.

 

استعلام کد اقتصادی

 

 

سوالات متداول:

 

کد اقتصادی اشخاص حقیقی چند رقمی است؟

شماره  اقتصادی اشخاص حقیقی یک کد 11 یا 12 رقمی است. این کد برای برخی از افراد نیز 14 رقمی است که 10 رقم ابتدایی آن کد ملی شخص است و 4 رقم انتهایی، کد منحصر بفردی است که توسط سازمان امور مالیاتی به صورت سیستمی ساخته شده است.

 

کد اقتصادی شرکت ها چیست؟

کد اقتصادی شرکت ها یا همان اشخاص حقوقی برابر با شناسه ملی آن ها است. بنابراین اشخاص حقوقی همواره میتوانند از شناسه ملی خود در فیلد های مربوط به این کد استفاده کنند.

 

درج کد اقتصادی خریدار در صورتحساب الکترونیکی اجباری است؟

درج کردن شماره اقتصادی در صورتحساب الکترونیکی نوع اول سامانه مودیان الزامی است اما در صورتحساب الکترونیکی نوع دوم و سوم به درج آن نیازی نیست.

 

چگونه کد اقتصادی دریافت کنیم؟

تمامی اشخاص حقیقی میتوانند به صورت آنلاین و با مراجعه به سامانه سازمان امور مالیاتی به صورت آنلاین پیش ثبت نام و ثبت نام خود را تکمیل و نسبت به دریافت شماره اقتصادی اقدام کنند. در واقع در انتهای تکمیل فرآیند ثبت نام، این کد منحصر به فرد سمت سامانه ایجاد میگردد.

 

با استفاده از نرم افزار ارسال صورتحساب الکترونیکی فینتو میتوانید بدون نیاز به نرم افزارهای جانبی یا کمک گرفتن از شرکت های واسط و معتمد، صورتحساب الکترونیکی خود را به سامانه مودیان ارسال کنید. نرم افزار سامانه مودیان فینتو امکان ارسال انواع صورتحساب های الکترونیکی را دارد و از تمامی الگوهای صورتحساب پشتیانی میکند. همچنین قابلیت ساخت کلید عمومی، کلید خصوصی و فایل csr  در داخل نرم افزار فراهم شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر و ارسال صورتحساب الکترونیکی با نرم افزار سامانه مودیان بر روی تصویر زیر کلیک کنید:

نرم افزار سامانه مودیان

 

 

 

اشتراک گذاری:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا