
شاید براتون سوال پیش اومده باشه که بلاخره چه کسانی باید مالیات پرداخت کنند و اشخاص مشمول پرداخت مالیات چه کسانی هستند.با من همراه بشید تا به صورت مختصر به این موضوع بپردازیم.طبق عمده ترین دسته بندی جهانی مالیات به دو دسته مستقیم و غیر مستقیم قابل تقسیم است.بنابراین راحت تر اینه که اشخاص مشمول مالیات را هم طبق این دسته بندی در نظر بگیریم.
پس شکل زیر رو به خاطر بسپارید:
مالیات های مستقیم رو از دو دسته از افراد طلب می کنند:
-
مالیات بر دارایی:
همونطور که از اسمش مشخصه از کسانی دریافت میشه که دارایی دارند و به نسبت ارزش دارایی و شرایط دیگه ای که براش در نظر گرفتن مبلغ متغیری داره. لازمه بدونین که موارد زیر جزو موارد مشمول مالیات بر دارایی هستند:
- مالیات بر ارث
- مالیات بر حق تمبر
-
مالیات بر درآمد:
از درآمد افراد کسر میشه و به نسبت شغل و درآمدی که داشته باشند، مبلغش متغیره.لازم به ذکره که موارد زیر جزو موارد مشمول مالیات بر درآمد هستند:
- درآمد املاک
- درآمد بخش کشاورزی
- درآمد حقوق
- درآمد مشاغل
- درآمد اشخاص حقوقی
- درآمد اتفاقی
بنابراین کسی که هم دارایی داره و هم درآمد، باید هردوی این مالیات ها رو بپردازه.البته همونطور که گفتم قانون مالیات های مستقیم گسترده است و تبصره های زیادی هم داره که گاهی به نفع شمای مالک و شاغله و گاهی نه.
به طور کلی می تونیم بگیم اشخاص زیر مشمول مالیات مستقیم اند و باید مالیات بپردازند.
اشخاص مشمول مالیات مستقیم:
- همه مالکین اعم از حقیقی یا حقوقی، نسبت به اموال یا املاک خود در ایران طبق مقررات باب دوم.
- اشخاص حقیقی ایرانی مقیم ایران، نسبت به درآمد هایی که در ایران یا خارج از ایران کسب می کنند.
- اشخاص حقیقی ایرانی مقیم خارج از ایران، نسبت به درآمد هایی که در ایران بدست می آورند.
- اشخاص حقوقی ایرانی نسبت به درآمد هایی که در ایران یا خارج از ایران کسب می کنند.
- اشخاص غیر ایرانی نسبت به درآمد هایی که در ایران به دست می آورند و همچنین درآمد هایی که بابت واگذاری امتیازات یا سایر حقوق خود، دادن تعلیمات و کمک های فنی، واگذاری فیلم های سینمایی از ایران تحصیل می کند.
مالیات های غیر مستقیم هم خودشون به دو بخش زیر قابل تقسیم اند.
-
مالیات بر ارزش افزوده و واردات:
مالیات بر ارزش افزوده در مراحل تولید، واردات و توزیع کالا و خدمات و در واقع در هر مرحله از فعالیت اقتصادی، گرفته میشه و در نهایت مصرف کنندگان، هزینه نهایی را پرداخت میکنند.
مالیات بر واردات هم یکی از قدیمیترین و متداولترین انواع مالیات در ایرانه.درآمد حاصل از مالیات بر واردات در بودجه عمومی فعلی دولت، شامل موارد زیر است:
- حقوق گمرکی
- سود بازرگانی
- عوارض اتومبیلهای وارداتی
- حقالثبت سفارش کالا
- عواید جایگزین دروازهای
-
مالیات بر مصرف و فروش:
مالیات بر مصرف و فروش مالیاتیه که مصرف کننده در زمان خرید کالا به همراه قیمت کالاپرداختش میکنه. گرچه پرداخت کننده نهایی این مالیات، مصرف کننده نهایی است اما به لحاظ قانونی تولیدکنندگان و فروشندگان این محصولات باید مالیات بر مصرف و فروش رو پرداخت کنند. انواع این مالیات به شرح زیر است که از تولید کنندگان و فروشندگان هر یک از این کالا ها دریافت میشه:
- مالیات دریافتی از فروش دخانیات(سیگار)
- مالیات دریافتی از خرید و فروش الکل طبی و صنعتی
- مالیات دریافتی از خرید و فروش نوشابههای غیرالکلی
- مالیات دریافتی از خرید و فروش اتومبیل
- مالیات دریافتی از خرید و فروش خاویار
- حق اشتراک تلفنهای خودکار و خدمات مخابرات بینالمللی
- پاز تولیدکنندگان و فروشندگان فرآوردههای نفتی و پتروشیمی
- مالیات دریافتی دولت از نوارهای صوتی و تصویری
در این مقاله سعی داشتم تا شما رو با اشخاصی که مشمول پرداخت مالیات هستند آشنا کنم.بیشتر توجه ما معطوف مالیات مستقیم هست اگرچه مالیات مستقیم مهمتر و متداول تره اما مالیات غیر مستقیم هم چیزیه که ما روزانه و باخرید هر محصول با اون دست و پنجه نرم می کنیم گرچه شاید حتی بهش فکر هم نکنیم و اهمیت چندانی برامون نداشته باشه.
فینتو:
مقوله مالیات به قدری مهم است که می تواند موجب شکست و نابودی یک کسب و کار گردد و از طرفی می توان با بهره گیری از یک حسابدار خبره کمترین میزان مالیات را پرداخت آن هم کاملا قانونی.
فینتو یک حسابدار خبره است که می تواند علاوه بر محاسبه حقوق و دستمزد کارکنان شما به صورت آنلاین، دیسکت بیمه و مالیات آنها را نیز تهیه کند.
با فینتو می توانید یک حسابدار برای چندین شرکت و بی نهایت پرسنل داشته باشید آن هم با کمترین تعرفه و صرف کمترین زمان ممکن، چراکه با حداقل دانش حسابداری نیز می شود از آن استفاده نمود.ثبت نام کنید و لذت ببرید.
