ارز دیجیتال چیست؟
ارز دیجیتال cryptocurrencies یا ״ارز رمزنگاری شده״ از دو کلمه کریپتو crypto (رمزنگاری) و کارنسی currency (ارز) تشکیل شده است.
هر گونه واحد یا واسطه پولی غیرفیزیکی که بر بستر اینترنت تعریف میشود ارز دیجیتال نامیده میشود. تفاوت مهم آن با سایر انواع پول و اوراق، تبادل آنی و بدون مرز است.
این ثروت را میتوان به امتیاز داخل بازیهای کامپیوتری تشبیه کرد که درفضایی موازی با اقتصاد سنتی حرکت میکند و به زودی درصد بالایی از تبادلات مالی را تسخیر خواهد کرد.
حتما بخوانید: چند راه تبدیل بحران به موقعیت
چرا ارز دیجیتال؟
در گذشته مردم و بازرگانان برای تبادلات تجاری از کالا، سکه و اسکناس استفاده میکردند که این ابزارها امروزه جای خود را به حسابهای بانکی دادهاند. ادامه این روند تغییرات باعث خواهد شد تا در آیندهای نه چندان دور استفاده از رمزارز ها یا ارز دیجیتال به امری رایج تبدیل شود.
مزایا و چالش های موجود در بازار ارزهای دیجیتال به چه صورت است؟
استفاده از ارز دیجیتال نسبت به پول سنتی محاسن زیادی دارد از جمله:
- امنیت بالا در حوزه پرداخت
- حذف ریسک سرقت هویت
- تبادل مستقیم و حدف کارمزد
- امکان انجام تراکنشهای بین مرزی
- خرید و فروش آسان
- عدم تاثیرپذیری از سیاستهای دولتی و بینالمللی
- کمک به کاهش فقر
- قابلیت استفاده در شرایط بحران، دورکاری، تعطیلات، فاصله گذاری اجتماعی و…
در کنار مزایای بیشمار، چالشها و خطراتی هم در این بازار وجود دارد که باید آنها را رفع کرد:
- کلاهبرداری: افراد عام، بدون آگاهی از اصول حسابداری به راحتی در تله کلاهبرداران میافتند.
- نوسانات قیمت که تا روزی ۵۰ درصد هم میرسند.
- بازار سیاه: قوانین جهانی شفافیت کافی را ندارند و گاه از آن برای تجارتهای غیر قانونی استفاده میشود.
- برگشت ناپذیری تراکنشها: در ارز دیجیتال هیچ تراکنشی امکان بازگشت ندارد و افرادی که به شکل حرفهای با امور مالی آشنا نیستند در صورت ضرر و زیان هیچ چارهای ندارند.
ورود علم حسابداری
بارها شاهد رکود ناگهانی در بازارهایی نظیر مسکن، طلا، ارز، بورس و… بودهایم که بر اثر خروج ناگهانی نقدینگی مردم ایجاد شده است. دلیل عمده این خروج ناگهانی، نگرانی مردم از زیاندهی بر اثر ناآشنایی با بازار است.
با توجه به گسترش خرید و فروش ارز دیجیتال و ورود جمعیت زیاد به بازار بعید نیست که در آینده نه چندان دور، افراد ناآشنا با این بازار نوظهور نیز دچار ضرر و زیان شده و صحنه را ترک کنند. این مساله در درازمدت آسیب زیادی به اعتماد مردم زده و حجم معاملات را شدیدا کاهش میدهد.
همچنین وجود انواع مختلف ارز دیجیتال (نزدیک به 2000 نوع) باعث شده تا کار با آنها در ابتدا کمی پیچیده به نظر برسد.
بر اساس نکات گفته شده ضروری است که افراد با حداقلی از اصول حسابداری در این حیطه آشنا باشند.
حتما بخوانید:اشتباهات رایج و کلید موفقیت کسب و کارها ی کوچک
حسابداری ارز دیجیتال در ایران
گردش مالی ارز دیجیتال در کشور غیرقانونی نیست، اما قانونی هم نیست؛ بنابراین وارد تراکنشهای بانکی نشده و مشمول قانون مالیات نیز نمیگردد.
هرچند این ارز، پول قانونی نیست اما نوعی کالا محسوب میشود و باید در ثبت حسابداری مانند سایر سرمایهگذاریهای سهام و اوراق با آن برخورد شود.
بر اساس استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS) میتوان رمزارز یا ارز دیجیتال را از چند جهت مانند وجه نقد، دارایی مالی غیر نقد، سرمایه گذاری در ملک و مسکن، دارایی نامشهود، موجودیها و… مورد بررسی قرار داد.
سخن پایانی
در شرایط سخت اقتصادی عده زیادی از مردم برای کسب سود به سمت بازار ارز دیجیتال روانه میشوند. نکته حائز اهمیت در این بازار چالشها و خطرات آن است که در صورت نبود آشنایی و آگاهی احتمال کلاهبرداری و ضرر مالی بالایی وجود دارد. این احتمال و ریسک نباید باعث شود تا از خیر سود بالای ارز دیجیتال بگذریم، بلکه باید از مشاوران حرفهای کمک گرفته و از بسترهای مناسب استفاده نماییم.
معرفی فینتو
فناوری اطلاعات به سرعت در حال تغییر است و همزمان با تغییر خود مدیریت منابع انسانی را نیز دگرگون می کند. فینتو یک نرم افزار آنلاین جهت انجام برخی امور در حوزه مدیریت منابع انسانی مانند سیستم حضور و غیاب آنلاین، سیستم حقوق و دستمزد و تنخواه گردان می باشد که از تکنولوژی رایانش ابری بهره میبرد .با فینتو می توانید امور گفته شده را با صرف زمان و هزینه پایین انجام دهید و از آن لذت ببرید.
نمیدونستم حسابداری ارز دیجیتال هم هست
بحث بلاکچین مسلما خیلی میتونه به حسابداری کمک کنه
جالب بود مطلبتون
ممنون از اینکه موضوعات به روز رو قرار میدین