مقاطعه کاری از جمله موادی است که اغلب با معنای آن و همچنین قوانین آن آشنا نیستند و بسیاری نیز مقاطعه کاری و پیمانکاری را باهم اشتباه میگیرند. در این مقاله از فینتو قصد داریم به آموزش صفر تا صد هرآنچه لازم است درباره مقاطعه کاری و تفاوت آن با پیمانکاری و همچنین قوانین و مالیات مقاطعه کاری بدانید بپردازیم پس مثل همیشه همراه ما باشید.
مقاطعه چیست
مقاطعه که ریشه در کلمه عربی قطع دارد در اصطلاح حقوقی و اقتصادی به معنای قرارداد انجام کاری معین در قبال دریافت مزد است و بیشتر در قراردادهای اقتصادی و پیمانکاری کاربرد دارد. در این نوع قراردادها به شخص کارفرما “مقاطعه دهنده” و به شخص پیمانکار ” مقاطعه کار” گفته میشود.
مقاطعه کاری چیست؟
همانگونه که توضیح دادیم مقاطعه کاری یا قرارداد مقاطعه کاری نوعی از قرارداد است که میان کارفرما (مقاطعه دهنده) و پیمانکار (مقاطعه کار) جهت انجام کاری خاص در زمان معین منعقد میشود. رابطه مقاطعه دهنده و مقاطعه کار از قانون کار پیروی نمیکند اما ماده 13 قانون کار تمامی کارفرمایان را متعهد کرده است که قرارداد مقاطعه کاری را به گونه ای لحاظ کنند که مقاطعه کار موظف به انجام تمامی تعهدات خود نسبت به کارگران مشغول در آن پروژه باشد. ماده 12 قانون مالیات بر درآمد نیز مقاطعه کاری را این گونه تعریف کرده است: ” مقاطعه كار به اشخاصي اطلاق ميشود كه در ضمن عقد قرارداد يا پيمان يا صورت مجلس مناقصه انجام هرگونه عمل و يا فروش كالائي را با شرايط مندرجه در قرارداد يا پيمان يا صورت مجلس مناقصه در قبال مزد يا بها و مدت معين تعهد نمايد”
بیشتر بخوانید: مالیات بر ارزش افزوده قراردادهای پیمانکاری
ماده 13 قانون کار – ماده قانونی مقاطعه کاری
متن صریح و دقیق ماده 13 قانون کار نیز به شرح زیر است:
“در مواردی که کار از طریق مقاطعه انجام مییابد. مقاطعهدهنده مکلف است قرارداد خود را با مقاطعه کار به نحوی منعقد نماید که در آن مقاطعه کار متعهد گردد که تمامی مقررات این قانون را در مورد کارکنان خود اعمال نماید”
تفاوت مقاطعه کار با پیمانکار چیست
مقاطعه کاری و پیمانکاری هر چند که در ظاهر به یک معنا هستند. اما از نظر نوع اختیارات و مفاد قرارداد باهم متفاوت هستند. مهم ترین تفاوت های قرارداد مقاطعه کاری و پیمانکاری به شرح زیر است:
- تعریف و مفهوم: پیمانکار شخصی است که پروژه ای به طور کامل به او سپرده میشود و تامین نیازمندی های پروژه از نیروی انسانی تا تجهیزات و.. بر عهده او است اما مقاطعه کار به شخصی گفته میشود که تنها بخشی از یک پروژه به او واگذار میشود. به عنوان مثال در یک پروژه پیمانکاری ممکن است چند قرارداد مقاطعه کاری با چند شخص مختلف برای انجام کارهای مختلف منعقد شود.
- تامین تجهیزات: در قراردادهای پیمانکاری تامین تجهیزات بر عهده پیمانکار است اما در قراردادهای مقاطعه کاری شخص مقاطعه کار با وسایل شخصی خود پروژه را انجام میدهد( مگر اینکه توافق شده باشد که تامین تجهیزات بر عهده کارفرما است)
بیمه در قراردادهای مقاطعه کاری
پرداخت بیمه در قراردادهای مقاطعه کاری بر عهده مقاطعه کار (پیمانکار) است. ماده 38 قانون تامین اجتماعی به صراحت عنوان کرده است که مقاطعه کاران مکلف به بیمه کردن کلیه کارکنان خود در انواع قراردادها از جمله قراردادهای مزایده ای و مناقصه ای و قراردادی هستند. کارفرما وظیفه دارد که پیش از تسویه و پرداخت هر بخشی از قرارداد مقاطعه کاری، از مقاطعه کار تقاضای مفاصا حساب کند و اطمینان حاصل کند که حق بیمه کارگران پرداخت شده است. مقاطعه کار نیز وظیفه دارد تا در انتهای کار مفاصا حسابی مبنی بر پرداخت حق بیمه کامل کارگران مشغول در پروژه از تامین اجتماعی دریافت نماید. اگر مقاطعه کار حق بیمه کارکنان را واریز نکرده باشد و قرارداد به پایان برسد، سازمان تامین اجتماعی این حق را دارد که حق بیمه پرداخت نشده را از کارفرما طلب کند.
مالیات قرارداد مقاطعه کاری
ماده 12 قانون مالیات بر درآمد، پرداخت مالیات مقاطعه کاری را بر عهده کارفرما (مقاطعه دهنده) دانسته است. بنابراین میتوان گفت که مالیات مقاطعه کاری نوعی مالیات تکلیفی محسوب میشود. کارفرما موظف است که هنگام پرداخت مبلغ قرارداد، مالیات را محاسبه و کسر نماید و ظرف مدت 30 روز به حساب سازمان امور مالیاتی واریز نماید. در صورتی که قرارداد مقاطعه وجود نداشته باشد یا از ارائه قرارداد خودداری شود، کارشناس سازمان امور مالیاتی مبلغ مقاطعه کاری را تخمین میزند و مالیات آن را محاسبه میکند. همچنین تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی (حتی شهرداری ها و ادارات دولتی) در صورتی که ملک یا ساختمان و تجهیزاتی را به شخص مقاطعه کار اجاره دهند و اجاره آن را دریافت نمایند، موظف هستند که مالیات اجاره دریافتی را از مبلغ اجاره کسر و در موعد مقرر پرداخت نمایند.
بیشتر بخوانید: مالیات قراردادهای پیمانکاری – جدیدترین تغییرات
مطالبات در قراردادهای مقاطعه کاری
ماده 13 قانون کار، مطالبات کارگران را جزو دیون ممتاز دسته بندی کرده است. این بدین معنا است که پرداخت مطالبات کارگران در قراردادهای مقاطعه کاری نسبت به هر نوع پرداختی دیگری اولویت دارد. بنابراین اگر شخص مقاطعه کار حقوق و دستمزد کارگران را پرداخت نکرده باشد، لازم است که کارفرما حقوق و دستمزد کارگران را از محل مطالبات پیمانکار یا ضمانت حسن انجام کار او کسر و به کارگران پرداخت نماید. توجه داشته باشید که این یک قانون حمایتی برای کارگران است بنابراین اگر شخصی در پروژه مقاطعه کاری عنوان کارگر را نداشته باشد، مطالبات او جزو دیون ممتاز نیست.
ضمانت حسن انجام کار در قراردادهای مقاطعه کاری
ضمانت حسن انجام کار در قراردادهای مقاطعه کاری نیز مانند قراردادهای پیمانکاری وجود دارد و بسته به نوع قرارداد، مفاد قرارداد و همچنین کارفرمای پروژه انواع آن متفاوت است.
سوالات متداول
مقاطعه دهنده یعنی چه
مقاطعه دهنده به کارفرما گفته میشود و به معنای شخصی است که صاحب اصلی پروژه محسوب میشود و قصد واگذاری انجام بخشی از پروژه به شخص یا اشخاص دیگری را دارد.
پرداخت بیمه در قرارداد مقاطعه کاری بر عهده کیست؟
در قراردادهای مقاطعه کاری پرداخت بیمه بر عهده مقاطعه کار (پیمانکار) است.
پرداخت مالیات در قرارداد مقاطعه کاری چگونه است؟
مالیات قرارداد مقاطعه کاری یک مالیات تکلیفی محسوب میشود. ماده 12 قانون مالیات بر درآمد پرداخت این مالیات بر عده کارفرما دانسته است.
مقاطعه کار کیست
مقاطعه کار به معنای شخصی است که در قبال دریافت مزد، بخش مشخصی از یک پروژه را طی مدت زمان معین انجام میدهد.
با استفاده از نرم افزار سامانه مودیان فینتو میتوانید تمام صورتحساب های الکترونیکی خود را به بدون نیاز به واسطه و یا شرکت های معتمد، به سامانه مودیان ارسال کنید. فینتو قابلیت بارگذاری فایل از اکسل، ساخت کلید عمومی و خصوصی، پشتیبانی از انواع صورتحساب ها و الگوها و استعلام وضعیت صورتحساب را دارد.